Izvor: Blic, 23.Jul.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva žrtva velikih vrućina

Dušan S. (66) preminuo je danas oko 17 časova na šabačkoj plaži Stari grad od posledica velike vrućine, potvrdili su za "Blic online" iz gradske službe Hitne pomoći.

U Hitnoj pomoći navode da je Simić bio hronički bolesnik, koji je ranije bio na terapiji zbog visokog pritiska, a do njegove smrti je dovela preterana fizička aktivnost.

"Velika vrućina i preterana fizička aktivnost, najverovatnije vožnja bicikla ili plivanje, neprimerena njegovim godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su doveli nesrećnog slučaja", rečeno je u Hitnoj pomoći.

Lekari koji su konstatovali smrt na plaži su rekli da je Šapčanin neposredno pre smrti vozio bicikl, nakon čega je seo na klupu gde mu je pozlilo.

Preporuka Vlade da se ne radi na otvorenom od 11 do 16


Vlada Srbije preporučila je poslodavcima da radnici koji rade u teškim ulovima na otvorenom, zbog velikih vrućina, ne rade od 11.00 do 16.00 časova ako je temperatura viša od 36 stepeni Celzijusovih.

Direkrorka Uprava za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike Vera Božić Trefalt rekla je agenciji Beta da je Vlada Srbije tu poreporuku donela 2007. godine i da je nije povlačila, tako da je ona sada samo obnovljena, ali da nije obavezujuća.

Božić Trefalt je rekla da se poslodavcima preporučuje da radnici ne rade u tom periodu ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad poslodavci su dužni da preduzmu sve mere bezbednosti zdravlja na radu.

Prema njenim rečima, Inspekcija rada će na terenu proveravati da li se poštuju mere o bezbednosti zdravlja na radu.

Za stepen niže izmereno je u Somboru, Kikindi, Valjevu, Loznici i Kruševcu, a najniže temperature izmerene su na Kopaoniku 21 stepen i na Crnom vrhu 26 stepeni.

Prema prognozi RHMZ i sutra će u Srbiji biti veoma toplo, a prognozira se i temperatura do 40 stepeni.

U Beogradu 45 intervencija, uglavnom zbog vrućina

Ekipe beogradske Hitne pomoći do sada su intervenisale 61 put, od čega je 45 intervencija bilo na javnim mestima, uglavnom zbog visokih temperatura.

Načelnik smene doktor Nebojša Mihajlović kazao je agenciji Beta da su lekari danas najčešće intervenisali zbog tegoba izazvanih visokom temperaturom i pozvao Beograđane da bez preke potrebe ne izlaze napolje.

"Stariji sugrađani su se konačno dozvali pameti pa ne izlaze napolje bez potrebe", rekao je Mihajlović.

On je dodao da visoke temperature uzrokuju pad krvnog pritiska i preporučio Beograđanima da ne uzimaju lekove bez konsultacija sa lekarom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Preminuo od velilke vrućine

Izvor: S media, 23.Jul.2009

Šapčanin star 66 godina preminuo oko 17 sati na plaži Stari grad od posledica velike vrućine, rekli lekari Hitne pomoći. ..Lekari koji su konstatovali smrt na plaži, rekli su novinarima lokalnih medija da se inače radi o hroničnom bolesniku koji je ranije bio lečen od visokog pritiska...Preminuli...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.