Protojerej Mitropolije spalio optužnicu u Podgorici

Izvor: Blic, 21.Sep.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protojerej Mitropolije spalio optužnicu u Podgorici

Protojerej Mitropolije crnogorsko-primorske Radomir Nikčević je danas ispred suda u Nikšiću zapalio optužnicu podnetu protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja. Protojerej pali optužnicu

Nikčević je optužen da je, kao direktor Informativno-izdavačke kuće svoje mitropolije, nepravilnim obračunom zarada oštetio državu za oko 95.000 evra, preneo je portal "Vijesti”.

Protojerej je rekao da smatra da je tužilaštvo "sredstvo političkog pritiska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedne minorne bahate stranke na vlasti”.

- Optužnica dolazi 11 godina kasnije od organa koji, umesto da bude istinska pravna ustanova u službi građanstva Crne Gore, služi kao sredstvo političkog pritiska jedne "minorne, bahate stranke na vlasti”. Država, kao nekad pod komunističkom diktaturom, za „ideološki" i „verbalni" „delikt", ponovo sudi jednom crnogorskom mitropolitu - nasledniku svetosavskog prestola Svetoga Petra Cetinjskog, mitropolitu Amfilohiju i pojedinim sveštenicima Srpske pravoslavne crkve - naveo je protojerej Nikšević, koji je nakon paljenja optužnice otišao u crkvu da se pomoli Bogu za sebe, ali i za sve one koji čine ovakva nedela.

Dalibor Kavarić, advokat protojereja, veruje da ta optužnica nije krivično-pravne prirode. On kaže da se iza optužnice koja je podignuta nakon 11 godina verovatno kriju neki drugi motivi.

- Sve mi to daje za pravo da verujem da postupak koji se vodi nema pravnu pozadinu već da ima za cilj da se otac Radomir iscrpljuje, ucenjuje i da se od njega lično i od Mitropolije traže odredjene usluge u odredjenim pravcima ili određeno popuštanje u određenim situacijama, imajući u vidu aktuelne događaje koji se tiču odnosa države i crkve - rekao je Kavarić novinarima.

Suđenje Nikčeviću je odloženo za 25. oktobar posto je sudija službeno odsutan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.