Izvor: Blic, 25.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zatvorenika ućutkan pendrecima

Protest zatvorenika ućutkan pendrecima

Koordinisanom akcijom pripadnika Žandarmerije i policije juče ujutru je okončana pobuna osuđenika u srpskim zatvorima koja je trajala deset dana zbog neusvajanja zakona o amnestiji. Prema saopštenju MUP-a, u Nišu je povređeno 40, a u požarevačkoj Zabeli 15 zatvorenika. Međutim, kako nezvanično saznajemo, lekari su zbrinuli više od sto povređenih.

Niški zatvor je juče ujutru ličio na opsednutu tvrđavu. Čete policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << promicale su sa svih strana, a ispred ulaza bila su parkirana četiri autobusa kojima su se dovezli žandarmi. Oko 500 pripadnika odreda Žandarmerije i Interventne brigade niške policije s kacigama, štitovima i oklopima ušlo je u paviljone.

Akcija žandarma, kako saznajemo, trajala je od 7.18 do 8.40 časova. MUP Srbije je saopštio da je povređeno 40 zatvorenika 'koji su pružali otpor'. Međutim, anonimni izvor iz niškog Kliničkog centra tvrdi da je više od sto zatvorenika dovedeno u Hitnu hiruršku službu. Prema rečima jednog lekara, najveći broj osuđenika je zadobio povrede glave, a u pružanju pomoći učestvovalo je više od 20 sanitetskih vozila.

Ruke na leđa, lice ka zidu

- Nakon ulaska, iza zidina video sam oko 200 postrojenih osuđenika. Ruke su im bile vezane na leđima, a licem su bili okrenuti ka zidu. Neki od povređenih su čučali sa strane - kazao je 'Blicu' jedan od lekara.

Jedan od osuđenika javio je novinarima da su žandarmi upali dok su još spavali i počeli redom da ih tuku.

- Nisu birali. Oko 95 odsto je pretučeno u krevetima. Niko nije pružao otpor - rekao je zatvorenik.

Ubrzo posle intervencije Klinički centar u Nišu je bio blokiran mnogobrojnim vozilima koja su dovozili povređene zatvorenike na Kliniku za hirurgiju. Policija je napravila koridor od niške bolnice do KP doma, duž kojeg su dežurali saobraćajci kako bi se omogućio nesmetan prolaz vozila Hitne pomoći.

Ispred ulaza u bolnicu dežurali su policajci, a preko puta su stajali pacijenti koji nisu mogli da uđu na Hiruršku kliniku.

Vezani lancima

- Dovedeno je 38 pacijenata iz KPZ u Nišu, a samo dvojica su zbog povreda stomaka zadržana na bolničkom lečenju. Svi su imali kontuzije. Ne znam kako su ih dobili, to pitajte njih i policiju - izjavio je direktor niškog Kliničkog centra dr Srbobran Trenkić.

Neki od osuđenika dovezeni su na nosilima, a neki su, primetili su prisutni, bili vezani i lancima.

- Na sve strane po hodnicima su bili zatvorenici. Imali su povrede od palica, šipki, pendreka... Uglavnom se radilo o lakim povredama po rukama, nogama, stomaku... - ispričao je jedan od lekara koji je bio na prijemu povređenih osuđenika.

Desetak povređenih zatvorenika prebačeno je i u Vojnu bolnicu u Nišu jer nije bilo mesta u KC. Vojni lekari su pregledali zatvorenike i sanirali im lakše povrede.

I protest oko 140 osuđenika koji su se zabarikadirali u trećem paviljonu u 'Zabeli' kod Požarevca i popeli na krov juče je okončan akcijom Žandarmerije. Prema nezvaničnim informacijama, policija je isekla rešetke, ubacila u prostoriju šok-bombu i naterala osuđenike da siđu s krova. 'Blic' saznaje da je 25 osuđenika lakše povređeno jer su se isekli noževima i žiletima. Jedan broj zatvorenika, koji su označeni kao vođe protesta, prebačen je u sedmi paviljon zatvora u kome vladaju oštriji disciplinski uslovi. Svi povređeni osuđenici zbrinuti su u zatvorskoj bolnici. Iako su tokom jutra u zatvoru i oko njega bile jake policijske snage, saopšteno je da prema osuđenicima nije primenjivana sila.

Pretučeni

Međutim, članovi porodica osuđenika koji su se okupili ispred ulaza u zatvor tvrde da su osuđenici pretučeni.

Jedna mlađa žena čiji muž izdržava kaznu u Zabeli, plačući priča:

- Nije trebalo da obećavaju ljudima amnestiju ako nisu bili u stanju da to obećanje ispune. Kada je trebalo glasati za novi ustav, onda smo im mi i naši muževi bili dobri.

Pripadnici Žandarmerije upali su juče oko devet sati i u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

- Četvoricu momaka su pretukli i odveli u tešku izolaciju. Nismo pružali nikakav otpor. Jedan deo zatvorenika i dalje ne uzima hranu. Sada zatvorsko obezbeđenje održava red. Očekujemo da će biti prebacivanja iz zatvora u zatvor - kaže osuđenik iz sremskomitrovačkog zatvora.

MUP Srbije je saopštio i da među policajcima nije bilo povređenih, a da su akcijom policije rukovodili generali Kuribak i Tešić.

Branko Janačković - Nenad Jaćimović - V. Torović - V. Jević Stojković vrši pritisak na medije

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestovala je juče zbog napada ministra pravde Zorana Stojkovića na članicu asocijacije Radio 'Boom 93' iz Požarevca. U izjavi za RTS ministar Stojković optužio je tu stanicu da namerno plasira neistine o dešavanjima u srpskim zatvorima kako bi izazvala uznemirenje zatvorenika. ANEM je ukazao na to da teške, neargumentovane i paušalne optužbe ministra na račun izveštavanja Radija 'Boom 93' predstavljaju očigledan primer neprihvatljivog i nezakonitog pritiska na javno glasilo i ograničavanja slobode javnog informisanja. Policija demantuje ministra pravde

Ministar pravde Zoran Stojković ponovo je juče optužio pojedine medije da su izmanipulisali zatvorenike, ali je svojim javnim istupima pokazao i da nema pravi uvid o stanju u zatvorskim ustanovama koje su u njegovoj nadležnosti. To se uočava ako se samo uporede izjave ministra sa saopštenjem MUP-a.

STOJKOVIĆ: Žandarmerija nije učestvovala u smirivanju nereda u KPZ Niš, već obučeno osoblje.

MUP: Pripadnici MUP Srbije intervenisali su jutros u zatvorima u Nišu i Požarevcu da bi uspostavili red u tim institucijama.

STOJKOVIĆ: Za pola sata mir je zaveden u KPZ Niš.

MUP: Intervencija MUP-a u niškom zatvoru trajala od 7.18. do 8.40, a u požarevačkom od 7.00 do 10.20. Od 10.20 situacija u svim zatvorima 'u skladu sa zakonom'.

STOJKOVIĆ: Urađeno je sve na miran način i protest je završen. Stanje u niškom KPZ domu je mirno, mislim da ima 19 lica sa lakim povredama.

MUP: U intervenciji u Nišu lakše povređeno 40 zatvorenika, a u Požarevcu 15 zatvorenika koji su pružali otpor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.