Promenio ime, pronašli ga reketaši

Izvor: Blic, 26.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promenio ime, pronašli ga reketaši

BEOGRAD - Čovek zaposlen na visokom položaju u jednoj muzičkoj produkcijskoj kući nedavno je došao u policiju i rekao da pet godina živi pod lažnim imenom. Bio je uplašen i ispričao da je pobegao iz zatvora, u stvari nije se vratio sa vikenda, a bio je osuđen za ubistvo.

Nakon bekstva, ovaj pravnik je promenio identitet, zaposlio se i napredovao u firmi. Prijavio je da ga reketiraju bivši cimeri koji su izašli na slobodu. Da ne bi otkrili njegov pravi identitet, tražili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su 30.000 evra, posle su cenu spustili na šest hiljada evra. Odbio je da im plati i prijavio ih policiji. Reketaši su uhapšeni, a i čelnik popularne muzičke kuće vraćen je u zatvor.

Ovaj pravnik je samo jedan od onih građana koji su se našli na meti reketaša. Njega su pokušali da ucenjuju zbog prošlosti, a druge reketiraju najčešće zbog poslova u kojima se zarađuje velike pare.

- Iza većine iznuda kriju se neraščišćeni pravno-imovinski poslovi, dugovi, sukobi, najčešće oko nekretnina. Građanin koji pozajmi novac poznaniku često ne može da povrati pare. Umesto da tuži dužnika, angažuje reketaša da vrati novac. Iznuđivač da bi povratio novac, ali i sam dobro zaradio jer kamatu uzima za sebe, ne preza da dužniku preti i da na njega fizički nasrne - kaže sagovornik „Blica" iz Policijske uprave za grad Beograd.

Sukobi oko nekretnina

Iako se smatra da su reketašima najprimamljiviji građevinski preduzimači i ostali privatnici, praksa pokazuje da su na meti iznuđivača svi građani.

- I advokati prijavljuju iznude. Nezadovoljni klijenti kojima nisu ispunili dogovor traže da im vrate novac. Kad advokati to odbijaju, neretko im klijenti prete - navodi naš sagovornik.

Beogradski detektiv, koji je protivzakonito imao i radio-stanicu, na zahtev svoje prijateljice počeo je da prati njenu poznanicu, koja joj je, navodno, dugovala novac. Prijateljica je želela da on primora devojku da proda plac kako bi joj vratila dug. Detektiv je devojku presreo ispred zgrade u kojoj je radila, da bi je zaplašio, pucao je iz startnog pištolja i primorao je da uđe u njegov automobil. Odvezao je devojku van grada, naterao da se skine, a zatim je nagu slikao mobilnim telefonom. Pokušao je i da je siluje. Uhapšen je, a protiv prijateljice koja ga je angažovala takođe je podneta krivična prijava.

Zloupotreba položaja

- Vlasnik salona za masažu dao je oglas. Na masažu su uglavnom dolazili oženjeni muškarci. Na osnovu registracije automobila saznao bi njihovo ime, a zatim i telefon. Zvao ih je i pretio da će, ukoliko mu ne plate, o posetama obavestiti njihove supruge. Nekoliko njih usudilo se da ucenu prijavi policiji, a na kraju se čak 30-ak gnevnih klijenata javilo - navodi naš sagovornik.

Nedavno se na meti ucenjivača našao i jedan poznati fudbaler. Iznuđivači su pokušali da izvuku novac, zapretivši da će snimak na kome se vidi kako vodi ljubav s jednom devojkom pustiti u javnost. Fudbaler je, međutim, iznudu prijavio policiji i reketaši su uhapšeni.

Lažno predstavljanje

Grupa iznuđivača pokušala je od vlasnika tezgi na Kvantaškoj pijaci da izvuče novac. „Halo karticom" zvali su direktorku i tražili 60.000 evra da ne bi, navodno, tužilaštvu predali dokumentaciju o nameštanju konkursa za dobijanje tezgi. Jedan od njih se čak predstavio kao radnik UBPOK-a. Kada je grupa uhapšena, utvrđeno da je jedan od njih zaposlen u BIA.

Prema rečima sagovornika „Blica", građani imaju sve više poverenja u policiju i prijavljuju reketaše češće nego prethodnih godina. Beogradska policija, inače, prošle godine rasvetlila je oko 96 odsto prijavljenih iznuda.

- Reketaši žele da zaplaše žrtvu da bi im dala novac, ali i kuće, stanove, lokale. Ako građani misle da će reketaši nakon što jednom ispune njihov zahtev, odustati, varaju se. Jer iznuđivači će samo tražiti više. Građani moraju da znaju da ako jednom daju novac, davaće stalno, i zbog toga je bolje da to u startu prekinu i prijave reketaše policiji - kaže naš sagovornik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.