Izvor: B92, 05.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena "rukopisa" u podzemlju

Beograd -- Upotreba eksploziva u obračunima kriminalnih grupa u Beogradu predstavlja sve češći način razračunavanja u beogradskom podzemlju.

Dok su u periodu 90-ih probleme rešavali "izlaskom na crtu", danas kriminalci koristeći eksploziv, prema mišljenju stručnjaka, biraju po sebe sigurniju metodu. Stručnjaci takođe smatraju da je do "promene rukopisa" u obračunima došlo, zbog kako kažu, smene generacija među kriminalacima.

Pronalaženje eksploziva ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila u javnoj garaži u Masarikovoj ulici, bombaški napad koji se dogodio ispred jedne zgrade na Bežanijskoj kosi, detonacija "kašikare" u Pariskoj ulici u centru Beograda, kada su dve osobe povređene, a šest automobila oštećeno i eksplozija automobila bombe na Dorćolu u ulici Jelisavete Načić, u kojoj je stradala jedna osoba, najjasniji su primeri nove metode obračuna srpskih kriminalaca.

Novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić smatra da su se u odnosu na devedesete stvari promenile malo promenile u kriminalističko-tehničkom smislu.

"Jedino što imamo malo učestalije nego ranije su napadi bombama, odnosno podmetanje eksplozivnih naprava pod automobile, što svedoči o jednoj vrsti pojačane opreznosti. Više nije ona bahata atmosfera u kojoj možete da izađete na ulicu ili iz kola da izrešetate bilo koga pa da se udaljite. Ovo je nekako malo podlije i bezbednije", kaže Vasić.

"Reč o sve komplikovanijim i tehnički složenijim uređajima tako da bi posao policije trebalo da bude skoncentrisan više na stručnjake koji su u stanju da prave takve uređaje i njih je jako malo, nego na počinioce koji kupuju njihove usluge", kaže novinar Vremena.

Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je među beogradskim kriminalcima došlo do smene generacija i da su ti novi momci usvojili način razračunavanja koji crnogorski i bosanski kriminalci već uveliko koriste.

"Brzo se shvatilo da posao tu ne traži herojstva i junaštva već traži egzeguciju za koju je plaćeno, a mnogo sigurniji od pištolja je eksploziv sa daljinskim upaljačem. Upotreba eksploziva je sigurnija za pre svega naručioce posla i za same izvršioce, jer ako ne budu otkriveni time zaštićuju one koji su to platili. Građani uopšte nisu bitni, iako oni nisu cilj i postaju kolaterarna šteta", kaže Nikolić.

Miloš Vasić objašnjava da je tokom akcije "Sablja" kriminalna scena Srbije očišćena, ali da decembarsko hapšenje Ljubana Ećima - funkcionera Službe bezbednosti Republike Srpske, pomoćnika načelnika državne bezbednosti Banjaluke, a kasnije i šefa obezbeđenja komandanta paravojne jedinice Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnatovića Arkana, ukazuje da su kriminalci veoma brzo stali na noge i da je kriminalna veza sa Republikom Srpskom veoma aktivna.

"Tu vidimo sad ono što me nije začudilo uopšte. Hapšenje Ljubana Ećima sa ona 52 kg teške droge. Kad čovek pogleda šta su sve kod njih pronašli tu se vidi da je bosanska veza, odnosno da budem potpuno precizan veza Republike Srpske i dalje veoma aktivna. Kad čovek pogleda biografiju tog Ljubana Ećima, to je fascinantno, to je nekakav njihov Frenki, koji je sad prešao. Opet kažem, ne čudi me, jer smo mi imali indicije negde 2002. da se iz heroinskog biznisa finansiraju haški optuženici", kaže Vasić.

Pojava postavljanja eksplozivnih naprava pod automobile i napada bombama u centru Beograda, za ministra policije Dragana Jočića nisu pokazatelj pojave novih organizovanih kriminalnih grupa, već da kriminalci pribegavanju načinu zastrašivanja koji je za njih sigurniji nego što je bio poslednjih godina.

Jočić je rekao i da policija preduzima "određene mere" kako bi rešila slučajeve napada eksplozivom u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.