Proizveli amfetamine vredne 20 miliona evra

Izvor: Blic, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizveli amfetamine vredne 20 miliona evra

BEOGRAD - Uviđaj u hangaru na Pančevačkom putu 88d, u kome je u subotu uveče nađena ilegalna laboratorija u kojoj se proizvodio amfetamin, trajaće više od dve nedelje jer policija zbog osetljivih supstanci koje se nalaze u skladištu mora pažljivo da radi, saznaje „Blic".

Prema nezvaničnim saznanjima „Blica", od zaplenjene dve i po tone amfetamina koji je bio spreman za tabletiranje, moglo je da se proizvede više od deset miliona tableta. Vrednost te droge >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u zavisnosti od zemlje u koju bi bila plasirana iznosila bi najmanje 20 miliona evra. I dok traje izmeštanje opasnih supstanci, policija pokušava da identifikuje organizatore i učesnike lanca proizvodnje i krijumčarenja amfetamina. Zbog sumnje da su proizvodili drogu, u pritvoru su samo Mile Krnić (46) iz Pančeva, manjinski vlasnik u firmi „Jugobramont", i Branislav Jošić (41) iz Beograda, direktor „Zodijak trejda". Saznanja policije, međutim, ukazuju da su oni samo dve karike u tom lancu i to ne one glavne.

Osumnjičeni Jošić je pred istražnim sudijom pomenuo da su skladište često posećivali stranci koje on ne poznaje. On je takođe negirao da ima bilo kakve veze s laboratorijom i da je te večeri, kad je upala policija, išao da hrani pse.

Za sada se pretpostavlja da su sve supstance koje se koriste u proizvodnji ove sintetičke droge prošvercovane u Srbiju, najverovatnije iz zemalja zapadne Evrope ili Kine. Takođe se utvrđuje kojim kanalima su tablete krijumčarene na Istok, a veruje se da su švercovane u kamionima sa drugom robom. Zbog toga se utvrđuje na osnovu dokumentacije da li su firme registrovane na ovoj adresi izvozile neku robu i gde.

Operativci trenutno istražuju ko je organizator posla, a prve informacije ukazuju da su to ljudi sa strane. Takođe se ispituje da li su i ostali suvlasnici „Jugobramonta", u kojoj većinski udeo ima slovenački državljanin Bruno Filipič, znali da se u fabrici proizvodi amfetamin. Posebno je zanimljivo to što su zgrade i hangar na Pančevačkom putu 88d, kako su izjavili stanari tog dela Krnjače, „često posećivali automobili sa stranim tablicama". Da li su među posetiocima bili i organizatori posla, još se utvrđuje.

„Blic" je juče pokušao i da u Ministarstvu zdravlja proveri ko i na koji način sme uvoziti supstance koje se koriste u proizvodnji amfetamina, ali niko od nadležnih nije bio u mogućnosti da nam odgovori na pitanja.

Gde se proizvodi ekstazi

Stimulativna sredstva na bazi amfetamina, poznata kao ATS, jesu sintetički lekovi koji sadrže amfetamin, metamfetamin i ekstazi. Za razliku od tradicionalnih lekova na bazi biljaka, proizvodnja stimulansa počinje sa već postojećim hemikalijama, u laboratorijama koje se lako mogu sakriti.

Kancelarija za kontrolu lekova i prevenciju kriminala pri UN izvestila je da je Evropa, pre svega Holandija, Poljska i Belgija, i dalje glavni centar tajne proizvodnje amfetamina. Međutim, poslednjih godina tržište se menja, budući da se veliki deo nezakonite trgovine ovim sredstvima premešta ka istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Kao značajan izvor trgovine amfetaminima ka Japanu, koji predstavlja najunosnije tržište stimulansima, kao i ka Australiji, javlja se Severna Koreja.

Tajland se nalazi na vrhu liste zloupotrebe stimulativnih sredstava (5,6 procenata), a za njim slede Australija (4 procenta), Novi Zeland (3,4 procenta) i Irska (2,6 procenata). Sredinom 90-ih prošlog veka, u zemljama zapadne Evrope zaplenjeno je 80 odsto od ukupno zaplenjene količine ekstazija. Tokom 2000. i 2001. godine taj procenat je pao na oko 50 odsto. CDC/IB

Filipič: Nemam veze s drogom

Bruno Filipič, većinski vlasnik „Jugobrantona" i predstavnik slovenačkog „Brantona" u Srbiji, juče je pozvao redakciju „Blica" i rekao da nema nikakve veze sa ilegalnom laboratorijom amfetamina, koja je nađena u hangaru zgrade u kojoj su registrovane i njegove firme. Filipič je naveo da zove iz Slovenije.

- U toj zgradi imam kancelariju u koju dolazim stalno kada sam u Srbiji, da bih preuzeo račune. U hangaru sam bio jednom ili dva puta i video da je mnogo robe naslagano. Nije me međutim, zanimalo šta je to - rekao je Filipič.

On objašnjava da je uhapšenog Mileta Krnića upoznao pre nekoliko godina u Vršcu preko zajedničkog poznanika i da mu je on tada ponudio prostorije za firmu.

- Planirao sam da tu otvorim fabriku za proizvodnju biljnih lekova, ali iz Poreske uprave su odugovlačili. Zbog toga nisam počeo proizvodnju, iako sam kupio savremenu opremu. Planirano je da prostorije fabrike budu u hangaru Krnićevom - rekao je Filipič.

Na pitanje zbog čega je firmu „Jugobranton" registrovao za proizvodnju na veliko cveća i rastinja, Filipič je odgovorio da je tako moralo da se napiše u kvalifikaciji delatnosti.

- Nisam kriminalac. Spreman sam da odem u našu kriminalističku policiju i odgovorim na sva pitanja. Planirao sam da narednih dana dođem u Srbiju - rekao je Filipič.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.