Proglasiti vehabije krivim

Izvor: S media, 23.Jun.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglasiti "vehabije" krivim

Zamenik specijalnog tužioca Jovica Jovanović zatražio u završnoj reči da se petnaestorica novopazarskih "vehabija", optuženih za zločinačko udruživanje radi izvršenja protivustavne delatnosti i terorizma, proglase krivim i osude po zakonu.

Jovanović je ukazao da je tokom sudjenja, na osnovu izvedenih dokaza, utvrdjena njihova krivica, kao i da su optuženi počeli da se okupljaju radi vršenja verskih obreda, da su dolazili u sukob s drugim vernicima, sebe su nazivali >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "ehil sunetima", odnosno pravovernima.

Optuženi se, dodao je, terete i da su planirali napade na objekte u Beogradu, Novom Pazaru, kao i ubistvo glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Jovanović je rekao da "optužnica nije protiv islama i islamske vere, već protiv petnaestorice koji su se udružili u zločinačko udruženje radi kriminalnih namera".

"Krijući sebe i ubilačke namere iza jedne velike religije, pribavili su veliku količinu oružja za kriminalne namere", rekao je Jovanović.

Tužilac je naveo da je izvedenim dokazima na sudu nesumnjivo utvrdjeno da su se petnaestorica optuženih medjusobno ogranizovali u zločinačko udruženje, ali i da su "vrbovali" druge da im se pridruže.

Govoreći o finansiranju tog udruženja, Jovanović je podsetio da su oni u postupku izjavljivali da su davali dobrovoljne priloge, a utvrdjeno je, ukazao je Jovanović, da su raspolagali s mnogo više novca.

Optuženi su, kazao je Jovanović, kontaktirali sa istomišljenicima, ideolozima i mentorima iz inostranstva koji nisu "žalili novac" koji su im slali.

On je naveo i da je prilikom hapšenja petnaestočlane grupe "vehabija2 policija na planini Ninaja pronašla velike količine oružja, municije, eksplozivnih naprava, vojne opreme, sanitetskog materijala, hrane…..

U kompjuteru optuženog Mehmeda Koljšija, podsetio je, pronadjeni su planovi i mete za napade, a dokazano je i da su planirali ubistvo Zukorlića u Novom Pazaru.

Utvrdjeno je da su optuženi planirali da u Novom Pazaru "zoljama" gadjaju kola u kojima se nalazio Zukorlić kako bi "islamska zajednica bila obezglavljena".

Istovremeno su, rekao je Jovanović, planirali oružani napad na policijsku stanicu u tom gradu.

Optuženi su, kazao je tužilac, planirali terorističke napade "širih razmera" u Beogradu - napad na Narodno pozorište, "Beogradjanku", neke strane ambasade...., kao i verske objekte u Novom Pazaru.

"Više od dve godine optuženi su pričali o veri, kako bi sakrili svoje prave namere", kazao je tužilac i naglasio da je na sudu izvedeno "više od 100 dokaza da je vera zloupotrebljena".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.