Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodatu decu vode u zapadnu Evropu

Prodatu decu vode u zapadnu Evropu

Ima li za dete strašnije sudbine od one da ga majka i otac prodaju u belo roblje. Umesto da deca najbezbrižniji deo života provedu u porodičnom domu, prinuđena su da se bore za opstanak proseći i prodajući telo po ulicama velikih evropskih gradova.

Sličnu sudbinu doživela bi i četrnaestogodišnja J.I. iz Prokuplja, koju su letos roditelji prodali za 3.000 evra. Pare su dobili od Holanđanina, koji je potom organizovao trojicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Trsteničana da devojčicu, bez dokumenata, ilegalno prebace u Sloveniju. Krajnja destinacija za radnu i seksualnu eksploataciju devojčice bila je Holandija, do koje, srećom, nije stigla. Trgovci su uhapšeni u Sloveniji, a ona se potom vratila kod roditelja. U prizemnoj kućici, podno groblja, živi njih trinaestoro. Roditelji tvrde da ćerku nisu prodali. Poslali su je, kažu, kod tetke u inostranstvo, u bolji život. I pokušaće ponovo, da se bar ona oslobodi bede i sirotinje.

Za ovakve slučajeve sve češće se čuje u javnosti. Srpska policija podnela je prošle godine 24 krivične prijave protiv 51 osobe zbog trgovine ljudima. Trideset petoro ljudi, među kojima dvadeset dvoje dece, žrtve su te trgovine. Dvanaest devojčica i jedan dečak bili su žrtve seksualne eksploatacije - prinuđeni da se bave prostitucijom. Osmoro dece bilo je vrbovano za prosjačenje, a jedna devojčica je trebalo da se prinudno uda.

Decu, koja nemaju gde da se vrate posle zločinačke torture, policija uglavnom odvodi u beogradsko Sklonište za žrtve. Od otvaranja 2002. godine u ovom skloništu zbrinuto je skoro tridesetak mališana. Većina je iz naše zemlje - njih 18, iz Moldavije ih je dvoje, iz Rumunije šestoro, iz Gruzije dvoje, iz Bugarske jedno, dok je jedno dete prešlo put trgovine čak od Iraka do Beograda. Iskustvo sa terena pokazuje da je broj dece koja su prošla kroz ruke trgovaca ljudima mnogo veći. Pojedina deca su bila prodavana i kupovana po nekoliko puta, a žrtve trgovine su bila i duže od godinu dana.

Na meti trgovaca ljudima su uglavnom romska deca, ali podaci policije ukazuju na to da su ugrožena sva deca bez obzira na nacionalnost. Ono što je svima zajedničko jeste da potiču iz razorenih porodica u kojima je bilo nasilja.

Trgovci ljudima nemaju skrupula. Vrebaju najnezaštićenije kategorije dece - decu sa mentalnim, fizičkim poremećajima, decu iz porodica sa neusklađenim odnosima, decu prepuštenu samoj sebi, decu smeštenu u domovima. Obećavaju im lepši život. Krajnja destinacija im je inostranstvo, pogotovo Italija, ali time se bave i ovde ili ih odvode u Crnu Goru, BiH. Sastavni deo svake trgovine decom jeste njihovo zlostavljanje - i psihičko i fizičko. T. Marković-Subota

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.