Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proces "Đinđić" opet na početku

Beograd -- U Posebnom odeljenju Okružnog suda počelo suđenje "zemunskog klana", po drugi put. Ružica Đinđić tok procesa nazvala "skaradnim".

Suđenje je krenulo od početka zbog ostavke sudije Marka Kljajevića. Postupak umesto njega sada vodi sudija Milimir Lukić. I ovog puta, optuženi su ostali pri ranijim odbranama, u kojima su navodili da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Na optuženičkoj klupi od danas sedi 29 umesto 31 optuženog jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužilac odustao od tužbe protiv Branislava Bezarevića i Saše Pejakovića. O krivici se prvo izjasnio Milorad Ulemek koji je optužnicom označen kao organizator Zemunskog klana.

On je, kao i na suđenjima za ubistva Zorana Đinđića i Ivana Stambolića i za zločin na Ibarskoj magitrali, tvrdio da je optužnica pisana u BIA-a i da su u njoj izmešane babe i žabe.

Ulemek je komentarisao i buduće svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija rekavši da će to biti tužiočev zlatni metak. I ostali optuženi tvrdili su da nisu krivi ili da im je sve namešetno.

Zemunski klan optužen je za 15 ubistava, tri otmice i bombaške napade na preduzeće u vlasništvu Ljubiše Buhe "Difens roud" i sedište DSS-a u Beogradu.

Suđenje nije bilo blizu kraju ni pre odlaska sudije Mraka Kljajevića a sadašnji sudija Milimir Lukić naveo je da očekujeda će suđenje dugo trajati i da garantuje da će svi biti ravnopravni.

Suđenje se nastavlja sutra, kada će i preostali optuženi dati svoje odbrane. Nakon toga na posebnom sastanku učesnici u postupku predložiće koje svedoke žele ponovo da saslušaju.

Zbog vraćanja suđenja na početak odloženo je i svedočenje Dejana Milenkovića Bagzija, novog svedoka saradnika.

"Zemunski klan" bio je povezan sa vođama Jedinice za specijalne operacije, o kojoj večeras u 21 čas možete gledati emisiju na TV B92.

Na poslednjoj sednici veća svedočio je Miladin Suvajdžić o tome kako je jedan od vođa klana Dušan Spasojević naredio jedno ubistvo.

Ružica Đinđić: Skaradno suđenje

Supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić je ocenila u izjavi za B92 da je suđenje optuženima za ubistvo njenog muža skaradno. Ona je navela i da odugovlačenje suđenja obeshrabruje, ne samo nju lično, već i građane Srbije koji su verovali da ova zemlja može da ima institucije koje mogu dostojno da odmere pravdu.

"Ovo što se dešava je skaradno, ne samo za mene lično i prema mom porodičnom životu, nego mislim više prema Srbiji. Pitanje dužine i vremena trajanja sudskog procesa nije moje lično pitanje, jer suđenjem neću povratiti svog muža, neću imati moralnu satisfakciju, ali ću možda imati satisfakciju da počinioce dela prepoznamo i da vidimo ko oni jesu", rekla je Ružica Đinđić.

Jovanović: Vlast licitira sa Specijalnim sudom

Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, ocenio je gostujući u emisiji Kažiprst da je stanje u kom se nalazi Specijalni sud za organizovani kriminal posledica neodgovarajućeg odnosa vlasti prema toj instituciji.

"Vlast licitira sa Specijalnim sudom, ukida ga od 2004. godine, pritisci kojima su ljudi bili izloženi jesu apsolutno neprihvatljivi i kompromitujući za Koštuničin kabinet", smatra Jovanović.

"U ovom trenutku javnost je jedini oslonac i u jednom i u drugom suđenju. To moramo nastaviti da budemo ne zato što Legija i ta banda moraju da budu osuđeni, nego zbog primera. To više nikad ne sme da se desi u Srbiji", kazao je Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.