Izvor: Blic, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznao zločin posle izjava majki ubijenih

Priznao zločin posle izjava majki ubijenih

Pero Petrašević (36), jedan od pripadnika 'Škorpiona' koji odgovaraju za ubistvo šestorice muslimana iz Srebrenice 1995. godine u Trnovu, juče je prvi put pred sudskim većem priznao da je učestvovao u likvidaciji zarobljenika. On je to učinio pošto je saslušao potresna svedočenja majki, sestre i rođaka ubijenih zarobljenika.

- Učestvovao sam u egzekuciji, ali po naređenju. Ni ja, a ni moji drugari nismo se tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osećali prijatno. Žao mi je zbog svega, ali naređenje je naređenje. Napravili smo grešku, ali nemojte zbog toga da sudite celom srpskom narodu - obratio se Petrašević sudskom veću i Osmanu Sakiću, zetu ubijenog šesnaestogodišnjeg Azmira Alispahića.

Pero Petrašević do sada na glavnom pretresu nije želeo da iznosi odbranu, ali je napomenuo da ostaje pri svom iskazu iz istrage u kojem je rekao da je bio prvi od optuženih 'Škorpiona' koji je pucao u zarobljenike, izvršavajući naređenje komandanta Slobodana Medića.

Tokom četvoročasovnog saslušanja, majke i rođaci ubijenih muslimana opisali su muku, bol i poslednje susrete sa svojim najbližima pre nego što su stradali u mestu Godinjske Bare u blizini Trnova.

Majke šesnaestogodišnjih Azmira Alispahića i Safeta Fejzića prepoznale su juče sinove na fotografijama koje im je sud pokazao, a koje su izdvojene iz snimka koji su sačinili 'Škorpioni' tokom likvidacije zarobljenika.

Kada je Hana Fejzić pogledala sliku sina Safeta kojeg 'Škorpioni' izvode iz kamiona, briznula je u plač i lice prekrila rukama. Kratko je rekla da je njen sin prvi dečak koji izlazi iz kamiona opkoljenog srpskim vojnicima.

- To je moje dete, kako ga ne bih prepoznala. Videla sam samo jedan deo snimka koji je prikazivan na televiziji. Moj Safet je prvi izašao iz kamiona. Imao je na sebi plavu 'adidas' trenerku koju sam mu kupila još dok je pohađao drugi razred. To je tada bio najnoviji model trenerke. Ostatak snimka ćerka mi nije dala da pogledam - kazala je potresena Hana Fejzić.

Njena ćerka Safeta Muhić takođe je potvrdila da je njen brat Safet na snimcima likvidacije muslimanskih zarobljenika. Svedočenje Muhićeve bilo je prekinuto u jednom trenutku pošto se devojka vidno uzbudila i potresla kada joj je pokazana slika brata u kamionu neposredno pre likvidacije.

- Snimak likvidacije gledala sam nekoliko puta kako bih videla još koji put bratovljevo lice. Rastali smo se u Srebrenici u julu 1995. godine. Srebrenica je granatirana, a Safet i naš otac Sakib morali su da pobegnu u šumu. Majka im je spremila po jedan hleb i so, zagrlili smo se i plakali. Brat mi je rekao: 'Niti te mogu vodit, niti ostavit'. Otišli su i nismo čuli ništa o njima dok nisu ekshumirana njihova tela - pričala je Safeta Muhić.

Ništa manje bolno i potresno nije bilo svedočenje Nure Alispahić, majke Azmira Alispahića. I Nura je na snimku prepoznala sina i rekla da je Azmiru i njegovom drugu Asmiru stavila u ranac hleb i so i poslala ih da traže spas u šumi.

Safeta Muhić se okrenula prema optuženima i pogledala svakog od njih.

- Gledam ih, ali ne znam da li su to ljudi. Oduvek sam sanjala da ih pitam: 'Zašto?'. Pa, to su bila deca - rekla je Muhićeva i uzdahnula.Suđenje se nastavlja danas. N. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.