Izvor: B92, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privremeno zabranjen rad Azotari

Pančevo -- HIP Azotari u Pančevu privremeno zabranjen rad zbog zagađenja. Inspektori kažu da se koncentracija štetnih materija smanjuje.

Inspektori za zaštitu životne sredine utvrdili su je iz te fabrike ispuštena nedozvoljena koncentracija štetnih gasova. Pančevce ovog puta nisu sirene upozorile na visoku koncentraciju opasnih materija, već neprijatni mirisi, drugačiji od onih na koje su navikli. Vanredna inspekcija utvrdila je danas nedozvoljenu koncentraciju amonijaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i azotnih oksida u vazduhu u Pančevu.

Neprijatan miris su svi osetili, ali ga svi isto ne opisuju. Radnici Azotare koje je B92 snimio pri odlasku sa posla kažu da su osetili hlor iz susedne Petrohemije ili benzina iz Rafinerije.

Koncentracija opasnih supstanci nije bila toliko velika da bi građani bili upozoreni sirenama. Kako su objasnili inspektori, u gradu je u vazduhu bila dva puta veća koncentracija opasnih materija od dozvoljenih. Međutim, iz samih dimnjaka Azotare izašlo je mnogo više.

"Što se tiče emisije iz samih dimnjaka, tu su izuzetno visoke koncentracije i iznose i do 800 puta iznad graničnih vrednosti emisije na pojedinim emiterima", kaže Šimon Bančov, pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Prva mera koju su inspektori izrekli zagađivaču je zabrana rada. "Azotari je zabranjen rad odmah, pri čemu su oni obavezi da na bezbedan način i u skladu sa svojim procedurama o bezbednom zaustavljanju zaustave pogone. A rok zabrane je do daljnjeg", objašnjava Jelena Stanković, republička inspektorka za zaštitu životne sredine.

Kako saznaje B92 od inspektora, do ispuštanja amonijaka došlo je zbog pokretanja nekoliko pogona u Azotari koji su izvesno vreme bili zaustavljeni.

Međutim, niko od nadležnih u Azotari nije želeo da govori o ovom incidentu. A iz uprave Azotare su ekipi B92 zabranili da snima ispred same kapije.

Osim HIP Azotare, republički ekološki inspektori i pokrajinski inspektor danas su počeli sa "integrisanim kontrolama" fabrika u južnoj pančevačkoj zoni, koje će obići narednih dana i prekontrolisati sva postrojenja, nakon čega će sačiniti detaljan izveštaj.

"Time će Rafineriji, Petrohemiji i Azotari u Pančevu biti naložene tehničko-tehnološke mere u cilju smanjenja zagađenja vazduha, vode i zemljišta", ističe se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine Srbije.

U saopštenju se podseća da su prošle sedmice na republičkom nivou krenule integrisane inspekcije i u smederevskoj železari Ju-es-stil i nadzori nad zagađivačima Velikog Bačkog kanala, kojima će se takođe naložiti zaštitne ekološke mere.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.