Priveden Siniša Vučinić

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priveden Siniša Vučinić

Pripadnici beogradske policije sproveli su dežurnom istražnom sudiji Opštinskog suda Sinišu Vučinića (42), koji se po nalogu tužilaštva odazvao pozivu policije, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije. Vučinić je osumnjičen da je počinio krivično delo ugrožavanja sigurnosti, jer je krajem juna putem javnih pisama pretio smrću novinaru Milošu Vasiću i lideru SDU Žarku Koraću.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva, Tomo Zorić, rekao je da je Treće opštinsko javno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tužilaštvo u Beogradu predložilo sudu da protiv Siniše Vučinića pokrene istražne radnje i odredi mu pritvor. Naglasivši da je tužilaštvo pretnje Vasiću i Koraću shvatilo veoma ozbiljno, Zorić je naglasio da u Srbiji, koja je demokratska država, niko nema pravo da ugrožava sigurnost drugih ljudi, zbog drugačijih uverenja ili mišljenja.

– Tužilaštvo će uvek preduzimati sve zakonske mere u cilju sprečavanja ugrožavanja sigurnosti građana i to je naše jasno opredeljenje koje smo pokazali i predlogom da se protiv Vučinića pokrenu istražne radnje i odredi pritvor – izjavio je Zorić.

Siniša Vučinić, koji se predstavlja kao predsednik Inicijativnog odbora Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske, posredstvom medija u RS krajem jula pretio je novinaru nedeljnika „Vreme” Milošu Vasiću i lideru Socijaldemokratske unije Žarku Koraću, poručivši im da će „proći kao njihov prijatelj Zoran Đinđić”.

U pismu „Glasu srpske” i „Vremenu” Vučinić se hvalio da je doprineo ubistvu Đinđića i naveo da će, kako sam tvrdi, kako je ubio Đinđića, tako ubiti i Vasića i Koraća.

U prvoj reakciji, Žarko Korać je za B 92 rekao da je privođenje Vučinića poruka da se u Srbiji ne može javno pretiti smrću.

– Svakako da je Siniša Vučinić, pre nego što je pretio smrću Milošu Vasiću i meni i hvalio se da je dao svoj puni kapacitet ubistvu Zorana Đinđića, morao da razmisli da li u iole normalnom društvu takve pretnje mogu javno da se iznose, posebno u vidu pisma koje je on uputio. Da stvar bude još gora, on je poslao i telegram saučešća redakciji lista „Vreme”. Tako da, ovo je pretpostavljam opomena, ne za njega, nego za one koji stoje iza njega i slične njemu da ipak Srbija ide valjda ka nekom društvu u kome se ne može nikome javno pretiti smrću – rekao je predsednik SDU.

D. S. V.

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.