Izvor: Blic, 06.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvorenicima je prećeno žandarmerijom

Pritvorenicima je prećeno žandarmerijom

BEOGRAD - Više od 300 pritvorenika Okružnog zatvora u Beogradu prekinulo je juče ujutru jednodnevni štrajk glađu koji su započeli zbog loših životnih uslova u toj ustanovi.

Za sada je nejasno da li su pritvorenici odustali od daljeg protesta zato što su prihvatili zvanično objašnjenje za sadašnje stanje u zatvoru ili su, kako se čuje, ustuknuli pred pretnjama uprave. Izvesno je, međutim, da će na ispunjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većine svojih zahteva štrajkači morati malo duže da pričekaju, pa je ovakav ishod jedan od učesnika u jučerašnjem susretu sa njegovim advokatom sveo na kratak komentar: 'Džaba smo gladovali'.

Pritvorenici su u nedelju odbili da prime ručak i večeru i zapretili da će gladovati dok se uslovi ne poboljšaju. Oni su se žalili na zagušljivost prostorija u kojima boravi više lica nego što je predviđeno, nedostatak tople vode, skraćenja vremena za šetnju, a tražili su i da se u svakoj sobi postavi televizor.

Dr Borisav Marić, načelnik Odeljenja za nadzor u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, kaže da je većina zahteva opravdana i da je razumljiva nervoza pritvorenika.

- U mnogim prostorijama boravi dvostruko više ljudi nego što je predviđeno, pa se, na primer, u jednoj sobi umesto sedam nađe i po petnaest pritvorenika. Nezgodno je i što nemamo mogućnosti da pritvorenike prebacimo na drugo mesto jer su i okolni zatvori prenatrpani - kaže dr Marić.

On dodaje da je osnovni problem nedostatak kapaciteta koji se poslednjih godina posebno oseća.

- Kriminal je u porastu i povećan je broj ne samo pritvorenih, već i osuđenih lica. Pre tri-četiri godine u zatvorima je bilo oko pet-šest hiljada ljudi, a danas ih je preko osam hiljada. Zbog toga se događa da se neka prava pritvorenika ograničavaju, pa, na primer, šetnje umesto 30 traju po 15 ili 20 minuta. Ako se takav trend nastavi zaista ćemo doći u problematičnu situaciju - upozorava dr Marić. On napominje da su Srbiji u ovom trenutku potrebna bar tri zatvora za po 300 osoba.

- Jedno novo zatvorsko odeljenje se već gradi u Požarevcu, a razmišljamo o podizanju dve zgrade u okolini Beograda - kaže dr Marić.

Upravnik Okružnog zatvora u Beogradu Dragan Micić rekao je juče za 'Blic' da je štampa preuveličala ovaj događaj i da je stanje sada normalno. On dodaje da je obišao sobe u kojima se štrajkovalo i da je pritvorenicima objasnio razloge takvih uslova u zatvoru.

Advokat jednog od pritvorenika, koji je tražio da ostane anoniman, kaže da mu se klijent žalio na ucenu od strane zatvorske uprave. 'Preneo mi je da štrajkačima zapretili da će, ukoliko odbiju doručak u ponedeljak, umesto zatvorskih stražara, dovesti žandarmeriju', kaže ovaj advokat.

Sličnu priču čuli smo i od advokata Slobodana Batrićevića.

- Klijent mi je rekao da su mu pretili uskraćivenjem advokatske posete. On je odgovorio da uprava na to nema pravo i da zbog toga neko može i da odgovara - kaže Batrićević. M. Ilić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.