Izvor: B92, 08.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor za zloupotrebu položaja

Beograd -- Beogradska policija uhapsila je troje bivših članova poslovodstva Centrobanke.

Oni su osumnjičeni da su zloupotrebili službeni položaj, a nakon saslušanja istražni sudija im je odredio pritvor. Kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbije, uhapšeni su bivši predsednik Upravnog odbora Centrobanke Nikola Macura, bivši generalni direktor Petar Stefanović i bivši izvršni direktor za računovodstvo i izveštavanje Jelenko Palić.

Macura je osumnjičen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je bez znanja članova Upravnog odbora banke dodelio Stefanoviću do pet miliona dinara iz dobiti Centrobanke u 2004. godini za kupovinu stana.

On je tu odluku doneo iako su Stefanović i njegov sin Nenad u toku 2004. i 2005. godine dobili kredite od sedam miliona i 5,8 miliona dinara po povlašćenim uslovima, ističe se u saopštenju.

Odluku je izvršio Paliću koji je u januaru 2005. isplatio pet miliona dinara iz neraspoređene dobiti banke na kreditni račun Stefanovića, umanjujuću mu tako dug na prethodno dobijeni kredit.

Palić je osumnjičen da je u maju prošle godine na ime poreza na deo dobiti uplatio još 1,25 miliona dinara bez obaveštavanja i saglasnosti Skupštine Centrobanke.

Kako se ističe, za tu uslugu Stefanović je kao generalni direktor Centrobanke lično odobrio stambeni kredit Macurinoj supruzi uz izuzetno nisku kamatnu stopu i povlašćene uslove, a zatim aneksom ugovora potpuno ukinuo i deviznu klauzulu na taj kredit.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.