Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor za dvojicu vojnika

Beograd -- Istražni sudija Okružnog suda u Nišu odredio je pritvor do 30 dana dvojici vojnika zbog pogibije Ivana Petkovića.

Sudija Milan Nikolić je rekao da su dvojica vojnika osumnjičena za krivično delo povrede posebne vojne službe. Vojnik Ivan Petković preminuo je u subotu pošto je iskrvario posle ranjavanja na stražarskom mestu.

Istražni sudija u Nišu naveo je da su preduzete sve potrebne istražne radnje, dok je zastupnik načelnika Generalštaba general-major >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zdravko Ponoš formirao specijalnu komisiju sa ciljem da se ispita uzrok smrti Ivana Petkovića. Ovo je šesta nesreća u redovima vojske sa smrtnim ishodom u poslednja tri meseca.

Međutim, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da statistički podaci govore da nema odstupanja u odnosu na radnije godine, navodeći podatak da je svojevremeno u JNA samo samoubistava bilo i do 50 godišnje. Međutim, bez obzira na individualnu odgovornost za ovaj slučaj, Radić kaže da krivicu mora snositi i vojska: "Vojnici moraju da budu organizovani, pod kontrolom. Mora vrlo revnosno da se obavlja svaka granizonska dužnost. Kad popusti disciplina, otvorili ste put tragičnim incidentima."

Gotovo nezapaženo danas je prošla vest da se Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo sastao sa predstavnicima grupe "Zambezi" iz Bocvane, jedne od najvećih kompanija koje se bave proizvodnjom oružja u podsaharskom regionu i da je predstavnike te grupe poveo u obilazak kragujevačke "Zastave", ali i kompanije "Mile Dragić" iz Zrenjanina.

Pozadina ovih obilazaka nije poznata, a Aleksandar Radić smatra da nije iznenađujuće da su posetili upravo kompaniju Mileta Dragića, bez obzira na postojanje "afere pancir". On kaže da u Srbiji mnoge afere nisu raščišćene do kraja i naglašava da je problem u Vladi koja paralelno funkcioniše na više koloseka: "S jedne strane, ministar Dinkić je u vreme kada je počela afera Mile Dragić, izvršio snažan pritisak prema njemu i onda je, posle nekoliko dana, kad se došlo do izvora odlučivanja, na kraju krajeva on nije mogao da potpiše taj ugovor ako niste imali podršku presednika SCG, a u tom trenutku to je bio Svetozar Marović, u trenutku kada se počelo odmotavati klupko, tu se u stvari zaustavilo sa pričom o aferi. Posle toga znamo samo fragmente priče, a glavna priča odlazi u zaborav, a to je ko je odobrio potpisivanje spornog ugovora."

Radić kaže da u "aferi pancir" nije bio sporan Mile Dragić već samo jedan njegov ugovor i da je sasvim logično što ta firma nastavlja da radi dalje. On smatra da je razumljivo da država staje iza jedne domaće firme koja ima potencijal da uspostavi saradnju sa poslovnim partnerima iz inostranstva, bez obzira na učešće u jednoj aferi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.