Izvor: B92, 03.Sep.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvor članovima Elezove grupe

Beograd -- Šestočlanoj kriminalnoj grupi na čelu sa Darkom Elezom, posle saslušanja kod istražnog sudije, određen je pritvor do mesec dana.

Protiv Eleza i još petorice članove njegove kriminalne grupe pokrenuta je istraga zbog sumnje da su trgovali drogom, vršili iznude i činili druga krivična dela, rekla je portparolka Specijalnog suda u Beogradu Maja Kovačević.

Jedan od Elezovih branilaca, Duško Tomić, izjavio je da se njegov branjenik tokom saslušanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod istražnog sudije branio ćutanjem.

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu tokom saslušanja bili su i Elezova supruga i otac.

Pored Eleza, istraga i pritvor određeni su i protiv Vladimira Pandurevića, Vasa Ljubibratića, Aleksandra Lučića, Branka Đurića i Slobodana Pjevca.

Elez se sumnjiči da je u toku 2009 godine, na teritoriji Srbije, odnosno Beograda, i na teritoriji Bosne i Hercegovine, organizovao kriminalnu grupu, čiji su članovi postali Pandurević, LJubibratić, Lučić, Đurić i Pjevac, kao i više lica za koje se postupak vodi pred nadležnim pravosudnim organima BiH.

Ta grupa je u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih dela, kao što su neovlšćeno stavljanje u promet opojnih droga, iznude.

Pored toga, Elezu se na teret stavlja i podstrekavanje na ubistvo jedne osobe, čiji identitet tužilaštvo nije saopštilo.

Delatnost Elezove kriminalne grupe sastojala se u kupovini - nabavljanju opojne droge, prevoženju do teritorije BiH, gde su, po nalogu Eleza, prijem droge vršili i drugi pripadnici ove kriminalne grupe, a potom je droga putem mreže posrednika i preprodavaca plasirana i prodavana na teritoriji BiH.

Elez se sumnjiči i da je, radi sticanja dobiti, stvorio plan da se primenom nasilja i zastrašivanja prinudi lice, za koje je znao da ima novca, da im preda 600.000 evra, pa su ostali članovi kriminalne grupe to i prihvatili i uz novčanu naknadu i pod njegovom kontrolom i nalozima preduzimali konkretne radnje u realizaciji plana.

Na teret im se stavljaju krivična dela zločinačko udruživanje, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, iznude, pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, falsifikovanje isprave, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a okrivljenom Elezu i krivično delo podstrekavanje na ubistvo.

Zbog činjenice da podaci u pretkrivičnom i istražnom postupku za krivična dela organizovanog kriminala predstavljaju službenu tajnu, tužilaštvo napominje da nije u mogućnosti da saopšti druge detalje i pojedinosti u pogledu načina, okolnosti i izvršenja samih krivičnih dela.

Nakon saslušanja osumnjičenih, koji su uhapšeni juče, istražni sudija doneće odluku o predlozima tužilaštva za pokretanje istrage i određivanju pritvora osumnjičenima.

Policija je juče saopštila da su u zajedničkoj akciji policija Srbije, Republike Srpske i BiH uhapšene za sada 24 osobe, a, kako su najavili ministar unutrašnjih poslova Srbije i direktor policije RS, ta akcija se nastavlja.

Devet osoba je uhapšeno u Srbiji, a 15 na teritoriji BiH i oni se sumnjiče da su, predvođeni Elezom, od 2006. na teritoriji zapadnog Balkana pripremali i vršili najteža krivična dela.

Članovi grupe su osumnjičeni za ubistva, iznude, ucene, razbojništva, krijumčarenje i trgovinu narkoticima, oružjem, eksplozivnim napravama, motornim vozilima i pranja novca.

Članovi te grupe, kako je ranije saopšteno iz policije, novac stečen kriminalom ulagali su u kupovinu automobila i nekretnina u Beogradu i Novom Sadu, na svoja, ili imena bliskih osoba, i ubacivali u legalne finansijske tokove registrovanjem preduzeća na tuđa imena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.