Izvor: B92, 13.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripadnici klana bili uračunljivi

Beograd -- Pripadnici zemunskog klana bili su u vreme izvršenja ubistava i otmica uračunljivi, ocenili su veštaci psihijatrijske struke.

Njihovi nalazi danas su pročitani na suđenju. Psihijatar Branko Mandić, neuropsihijatar Bojana Kecman i psiholog Ana Najman veštačili su, nakon hapšenja, nekoliko pripadnika klana tokom 2003, i ustanovili da su oni bili mentalno svesni tokom vršenja zločina.

U njihovim nalazima se navodi da je optuženi Dušan Krsmanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osoba sa emocionalno nestabilnom strukturom ličnosti i da je intelektualno u granicama donjeg proseka, kao i da mu je tokom izvršenja krivičnih dela uračunljivost bila smanjena, ali ne bitno.

Veštaci su utvrdili da je on koristio droge trip, spid, marihuanu i kokain.

Za optuženog Tonija Gavrića je utvrđeno da je duševno zdrav, intelektualnih sposobnosti iznad proseka, kao i da mu nije bila smanjena uračunjivost.

Sudija Milimir Lukić je, nakon što je pročitan izveštaj o Gavriću, konstatovao da je optuženi taj izveštaj propratio sa osmehom na licu.

U izveštaju o Draganu Miladinoviću se navodi da je on prosečne inteligencije i da mu nije bila smanjena uračunjivost.

Predrag Maletić je intelektualno u granicama donjeg proseka, i njemu je uračunjivost bila smanjena, ali ne bitno. Navodi se da je on bio uplašen za svoju porodicu, nakon što su posle atentata na Đinđića u njegovu kuću došli Dušan Spasojević, Mile Luković i Dejan Milenković.

Sudsko veće je danas pročitalo izjavu Suvada Musića datu istražnom sudiji, pošto on nije došao da svedoči u Specijalni sud.

Musićevi pravni zastupnici su rekli da on ima psihičke traume zbog otmice i da moli sud da ga ne poziva da svedoči.

Musić je 2003. godine saslušan u sudu u Bijelom Polju, i tada je rekao da je u januaru te godine došao u Beograd zbog servisiranja

automobila i da je odseo u hotelu Slavija.

Kada je izašao iz hotela, oko njega se stvorilo pet naoružanih osoba u policijskim uniformama i sa fantomkama na glavi i oni su ga ubacili u kola.

Sledećih 15 dana je mučen i maltretiran na njemu nepoznatom mestu i od njegove porodice su otmičari tražili 10 miliona evra za otkup. Pušten je nakon što je plaćeno 350 hiljada evra.

Suđenje pripadnicima zemunskog klana, koji se terete za 15 ubistava, tri otmice i terorističke napade na preduzeće Difens roud i sedište DSS-a u Beogradu nastavlja se u ponedeljak, 16. aprila, saslušanjem sudskih veštaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.