Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave Specijalnom tužilaštvu

Beograd -- Vladan Batić podneo je Specijalnom tužilaštvu dve krivične prijave protiv lidera G17 plus Mlađana Dinkića i Borke Vučić.

Radi se o prijavama u vezi sa iznošenjem državnog novca na Kipar. Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije prijave je podneo i protiv bivših zaposlenih u Narodnoj banci Srbije Dušana Lalića, Nikole Živanovića i Mladena Spasića.

Nakon razgovora sa specijalnim tužiocem Slobodanom Radovanovićem, Batić je novinarima rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je zadovoljan tim razgovorom i da mu se čini da je tužilaštvo zainteresovano da se taj slučaj reši.

Portparol Specijalnog tužilastsva Tomo Zorić rekao je novinarima da će to tužilaštvo "uzeti u rad" te krivične prijave i da će proveriti sve navode iz njih.

Batić, nekadašnji ministar pravde, prilikom dolaska u Specijalno tužilaštvo novinarima je rekao da je nalogodavac iznošenja novca na Kipar bio Slobodan Milošević, dok je glavni scenarista, prema njegovoj tvrdnji, bila bivša direktorka Beogradske banke Borka Vučić.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović 13. marta podigao je optužnicu za iznošenje višemilionskih iznosa na Kipar protiv bivseg šefa carine Mihalja Kertesa.

Optužnicom su obuhvaćeni i Slobodan Milošević, bivši potpredsednik Savezne vlade Jovana Zebića i Nikola Šainović.

Formalno optužnica nije mogla da bude podignutra protiv Miloševića koji je umro i protiv Šainovića kome se sudi u Haškom tribunalu, dok je specijalni tužilac povukao otptužnicu protiv Zebića, koji je nedavno preminuo.

Odgovor G17

Stranka G17 plus saopštila je da insistira da Specijalno tužilaštvo i svi nadležni organi što pre ispitaju istinitost navoda iz krivične prijave koju je podneo Vladan Batić.

Ta stranka traži da, "pošto nema nikakvog osnova za pokretanje postupka protiv Mlađana Dinkića", Specijalno tužilaštvo prijavu odbaci, o tome obavesti javnost, nakon čega će Batić "morati na sudu da odgovara zbog širenja lažnih vesti, kleveta i lažnog prijavljivanja", navodi se u saopštenju.

"Vladan Batić već godinama širi laži i pokušava da naruši kredibilitet predsednika G17 plus", navodi ta stranka.

"Do sada nismo želeli da reagujemo na zlonamerne i lažne Batićeve optužbe, misleći da se radi o ekscentričnim napadima minorne političke figure koja na taj način jedino želi da privuče pažnju javnosti", navodi se u saopštenju.

Istražuju se navodi SAD

Istraga o nezakonitom prebacivanju novca na Kipar je u toku, a "zapazili smo da postoji priličan odliv kapitala kroz intelektualne usluge, marketing, konsalting i izradu softvera", izjavio je ministar ze ekonomske odnose sa inostranstvom i koordinator Ministarstva finansija Milan Parivodić.

On je ukazao da novac koji se odliva kroz usluge, a ne preko trgovine robom, finansijska policija teško može proveriti, kao što se obično misli i najavio da će finansijska policija proveriti firme koje se bave tim uslugama.

Parivodić je objasnio da mnoge firme trguju preko Kipra radi poreskih ušteda, ali da to nije izbegavanje poreza, već trgovina robom za koju su porezi na Kipru niži, ali koja se tamo ne nalazi, nego je polazište u Srbiju neka druga zemlja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.