Izvor: B92, 27.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava zbog radioaktivnog otpada

Beograd -- Uprava za zaštitu životne sredine podnosi prijavu za privredni prestup protiv valjevskog preduzeća "INOS-Balkan".

U njihovoj pošiljci otpadnog gvožđa tokom redovne kontrole prošle nedelje izmerena je povišena radioaktivnost. Uprava za zaštitu životne sredine juče je tom preduzeću ukinula dozvolu za izvoz neopasnog otpada, po kojoj je bilo obavezno da pre kretanja svake pošiljke otpada izvrši radiološku kontroli i o tom obezbedi odgovarajući sertifikat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovlašćene stručne institucije.

Dozvola je stavljena van snage, jer preduzeće "INOS-Balkan" nije ispoštovalo navedene obaveze, piše u saopštenju Uprave.

Redovnom kontrolom, u petak, 22. marta, na lokoternom parku ranžirne stanice u Novom Sadu izmerena je povišena radioaktivnost u pošiljci otpadnog gvožđa koja je bila namenjena za izvoz u Bugarsku.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine utvrdio je da se radi o delu gromobranske instalacije u pošiljci, koji je tokom narednog dana dekontaminiran i odnesen u Institut "Vinča".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.