Prijava protiv Henkela nakon pomora ribe u Rasini

Izvor: Blic, 13.Jul.2012, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv Henkela nakon pomora ribe u Rasini

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine će posle prošlonedeljnog pomora ribe u Rasini podneti prijavu za privredni prestup protiv kompanije "Henkel Srbija", rečeno je agenciji Beta u toj inspekciji.

Isti izvor je naveo da su rezultati analize uzoraka vode pokazali da je koncentracija deterdženata i suspendovanih materija u vodi bila iznad dozvoljene za drugu klasu voda, u koju je svrstana Rasina.

Republička inspektorka za zaštitu životne sredine, za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zaštitu voda od zagađivanja i ribarstvo, Dragana Vasiljević je kazala da je voda odmah nakon što je primećeno uginuće ribe uzorkovana na dve lokacije i to 100 metara ispod crpne stanice "Župa" i na zaobilaznom putu Jasika-Makrašane, ispod mosta.

Rezultati su pokazali da u uzorku koji je uzet 100 metara ispod crpne stanice "Župa" nije bilo rastvorenog kiseonika, prisustvo deterdženata je bilo 1,4 miligrama po litru, a dozvoljeno je 0,4 miligrama.

- Analize su pokazale i da je hemijska potrošnja kiseonika po litru bila 62,5 miligrama kiseonika po litru, a maksimalna dozvoljena vrednost je 12, dok je biološka potrošnja kiseonika bila 29, a maksimalno dozvoljena je četiri - kazala je ona.

Ona je istakla da su rezultati analize uzoraka vode uzetih iznad kanalizacionog ispusta "Henkela" mnogo bolji, kao i da je proverom još dva kanalizaciona ispusta iz naselja Dedina i HI "Župa" utvrđeno da oni nisu mogli prouzrokovati uginuće ribe.

Povezane vesti: Pomor ribe u Rasini kod Kruševca Utvrđuje se ko je odgovoran za pomor ribe u Rasini Trivan: Prioriteti Beograda otpad, vode, šume Lim ponovo čist, nema ozbiljnih posledica od naftne mrlje U Dunavu završi 100 tona ulja mesečno

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.