Prevario  92 bolesnika?

Izvor: Glas javnosti, 25.Okt.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevario 92 bolesnika?

BEOGRAD - Zagrepčanin Nenad Roso (56), koji je polovinom avgusta uhapšen pod sumnjom da se bavio nadrilekarstvom, tereti se da je prevario još 87 osoba, kojima je lažno obećavao izlečenje od najtežih bolesti, saznaje naš list. Ranijim zahtevom za istragu, ovaj samozvani lekar i bivši bodibilder sumnjičio se da je prevario šest ljudi, koje je lečio pomoću električnog aparata, nazvanog rajf-generator.

Obolelima je obećavao izlečenje od raka i drugih bolesti pomoću „vibracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i magnetnog polja“ koje se širi iz specijalnih diskova, poznatih kao „rajf generatori“. Za „rajf generator“ je tvrdio da je aparat pomoću koga se može otkriti u kakvom je zdravstvenom stanju organizam, a diskove mu je pravio elektrotehničar Željko Šeatović (56) iz Guncata kod Barajeva. Za „rajf generator“ je uzimao po 1.300 evra, a ljudi su i za razne „terapije“ lekovima davali i po 2.000 evra. Sumnja se da je na taj način zaradio više hiljada evra.

Sudija Dragan Milošević, portparol Trećeg opštinskog suda, u kojem se vodi krivični postupak, potvrdio je da je protiv „dr“ Rosa proširena istraga i dodao da je ove nedelje počelo saslušanje oštećenih.

OPTUŽIO  KONKURENCIJU

Roso je na saslušanju kod istražnog sudije izjavio da nije kriv i da mu je „sve namestila konkurencija“. NJegov saradnik Željko Šeatović (56) branio se u policiji ćutanjem. Obojica se nalaze u pritvoru zbog opasnosti od bekstva i mogućeg uticaja na svedoke.

Roso se sumnjiči da se lažno predstavljao kao doktor alternativne medicine, koji je u javnosti promovisao svoju metodu lečenja nazvanu „nulta terapija“, uz upotrebu električnog aparata „rajf generator“. Policija je saopštila da je ovaj aparat pravio Šeatović, ali da uređaj nije registrovan niti poseduje sertifikat i atest o tehničkoj ispravnosti. MUP je naveo i da ga je Roso koristio u kombinaciji sa određenim preparatima i lekovima i navodno lečio teške bolesti (karcinom, leukemiju...). Oglašavao na više televizija, a „preglede“ je vršio na raznim lokacijama u Beogradu.

Roso je ranije bio poznat kao Nenad Brkić, bodibilder, koji je imao relativno uspešnu karijeru u Hrvatskoj. Javnosti se predstavljao kao „specijalista ortomolekularne discipline“, koju je, kako je tvrdio, završio u Rusiji, i lekar biološke medicine, za šta je diplomu, navodno, stekao u Americi. Sa Instituta „Mihajlo Pupin“ u Beogradu još pre dve godine su osporili Rosove metode, navodeći da su pokradene od njih. Rosa su nazvali plagijatorom proizvoda „magnetoplag“, koji su oni lansirali još 1983. za lečenje hemoroida, a koji je on proglasio svojim epohalnim otkrićem. Ukradenu stvar Roso je, kako su naveli sa tog instituta, nazvao „HEM-PRO“, a kao objašnjenje fotokopirao je uputstvo uz prilog leka „magnetoplag“ za hemoroide tvrdeći da on njime leči rak prostate.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.