Izvor: S media, 19.Nov.2012, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevareno 25.000 kupaca stanova

U ovom trenutku, prema procenama Privredne komore Srbije, u našoj zemlji ima oko 25.000 prevarenih kupaca stanova i najviše ih je u Beogradu. Prevare nisu samo dvostruke, trostruke ili petostruke prodaje kvadrata, već su oštećeni i oni kupci, koji su platili stanove u koje ni posle osam, devet ili deset godina ne mogu da se usele. Jer, gradilišta su napuštena, a od investitora ni traga ni glasa.

"Većina tih investitora je zatvorila svoje firme, novac su izneli >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << na račune u inostranstvu, koji su van kontrole, tako da su mnogi kupci ostali i bez para i bez stana", ističe Goran Rodić iz Privredne komore Srbije.

Udruženje građevinara PKS, kaže Rodić, svojevremeno je tražilo da se licenciraju investitori i izvođači, da polože bankarske garancije iz kojih bi se obeštetili kupci ukoliko objekti ne budu završeni. Taj predlog nije prošao tako da i dalje imamo začarani krug iz kojeg nema izlaza.

Prema rečima Kaće Lazarević, suvlasnice agencije „Alka“, duple prodaje od 2010. godine nisu moguće zbog jedinstvene baze podataka u sudovima.

"Ovo što se dešava porodici Matić, koja je iseljena iz svog stana, neverovatna je priča, jer obično je onaj koji je u posedu u prednosti, on ostaje, a drugi kupac se obeštećuje", ističe suvlasnica „Alke“. "Mnogo je prevarenih kupaca i sve su to recidivi prošlosti. Stanovi su se prodavali u „sivoj fazi“, bez evidencije u sudu, bez overe predugovora. Problem je što su investitori plaćali izvođače radova u kvadratima, a onda su iste stanove prodavali i jedni i drugi."

Višestruke prodaje jednog te istog stana naglo su opale otkako je naprvljen Centralni registar za overu kupoprodajnih ugovora u Beogradu. Pokušaji, doduše, postoje i dalje, ali se mogu nabrojati na prstima jedne ruke. Kada neko pokuša da proda već prodat stan, sudska uprava odmah poziva policiju.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.