Prevaranti već postali zanatlije

Izvor: Politika, 07.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevaranti već postali zanatlije

Osim građevinskih investitora građane u protekloj godini najviše varali prodavci vozila sa falsifikovanim tablicama i dokumentima

Najviše štete građanima u protekloj godini naneli su takozvani građevinski prevaranti. Na malverzacije građevinskih investitora samo u protekloj godini naselo je nekoliko stotina građana, koji su bili oštećeni za više hiljada evra. Sa druge strane, nezakonita zarada prevaranata meri se stotinama hiljada evra.

Zoran Kovačević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata Policijske uprave Beograd, kaže za „Politiku” da je u poslednja dva meseca 2008. godine uhapšeno oko 10 građevinskih investitora.

– Po broju prevarenih osoba izdvaja se J. M, jedan od investitora, koji ima više od 70 godina. On je prevario oko 150 ljudi,uglavnom za stanove na području opštine Palilula. Zatim, uhapšena je i jedna investitorka, T. M., koja je prevarila oko 50 osoba – kaže Kovačević.

Prema rečima našeg sagovornika postoje tri modusa prevare građevinskih investitora.

– Jedan od načina je dupla prodaja stanova. Drugi je prodaja nezavršenih stanova, pri čemu investitor novac uzima po sistemu „ključ u ruke”, a kupac dobije gole zidove. Oštećeni se onda dovijaju na razne načine, dogovaraju se da zajednički uvode struju, vodu i ostale potrepštine – objašnjava Kovačević.

On napominje da je u ovom drugom slučaju teško dokazati da postoji krivično delo prevare.

– Najveći problem u dokazivanju je to što nema namere koja je najbitniji element krivičnog dela prevare. Građanima je takođe teško da i u privatnoj parnici dokažu prevaru i ostvare svoja prava. U poslednjih desetak godina imali smo na stotine ovakvih slučajeva u kojima niko nije odgovarao – naglašava naš sagovornik.

Kovačević kaže da policija u ovakvim situacijama ipak podnosi izveštaj tužiocu, koji dalje odlučuje da li će nešto preduzeti.

– Postoji i treći modus, a to je da investitori ništa ne izgrade. Oni dobiju lokaciju, pribave privremene dozvole, iskopaju temelj ili kao započnu neke radove. Stanove nikada ne izgrade, već im to služi kao paravan za uzimanje novca od kupaca. U ovom slučaju postoji namera u krivičnom delu, pribavljanje protivpravne imovinske koristi i dovođenje u zabludu – napominje Kovačević.

On navodi primer prevaranta koji se čak oglašavao i putem bilborda u Beogradu.

– On je navodno prodavao montažne kuće. Postavio je dva bilborda u Beogradu i kupio nekoliko kuća koje su mu služile za reklamiranje. Tako je prodao oko 50 kuća, a nijednu nije izgradio. Za oštećene je to bilo primamljivo jer su inače cene montažnih kuća povoljne u odnosu na cene stanova. Prevarant je ovako zaradio oko 300.000 evra. Uhapsili smo ga, bio je u pritvoru dva do tri meseca i pušten je da se brani sa slobode. U međuvremenu montažne kuće su istrunule na nekom gradilištu – kaže Kovačević.

U protekloj godini građane su često obmanjivali i prodavci vozila sa falsifikovanom dokumentacijom.

– Ovakve prevare dešavale su se obično preko oglasa ila na auto-pijaci u Bubanj potoku. Prevaranti prodaju vozilo sa falsifikovanim tablicama i dokumentima za vrlo primamljivu cenu od nekoliko hiljada evra. Ova vozila se uglavnom uvoze iz inostranstva za svega nekoliko stotina evra – tvrdi Kovačević.

Više nego ranijih godina bilo je i prevara rentakar agencija. Prevaranti sa falsifikovanim dokumentima iznajmljivali su vozila, koja nikada nisu vraćali.

– Karakteristično za ove prevarante je da je bilo i stranaca i domaćih državljana – kaže naš sagovornik.

Danijela Vukosavljević

[objavljeno: 08/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.