Izvor: B92, 24.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretučen novinar Nikola Bešević

Priština -- Novinara Nikolu Beševića u Prištini je napala grupa Albanaca i nanela mu teške telesne povrede.

I svi prištinski mediji na albanskom jeziku objavili su da je u kafe-restoranu "Boš" u centru Prištine fizički napadnut novinar Nikola Bešević. Mediji javljaju da je Beševića, izveštača i fotoreportera više beogradskih medija, napala napoznata osoba u četvrtak rano ujutro i da je posle napada pobegla.

Prema agenciji Beta, Bešević je u jednom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokalu na srpskom jeziku tražio da bude uslužen. "Grupa muškaraca me je, uz viku na albanskom, a zbog toga što sam govorio na srpskom, izgurala iz lokala. Bio sam na zemlji kada sam se osvestio i video iznad sebe policiju. Odveli su me u bolnicu, gde su me samo evidentirali i pustili", rekao je Bešević. Međutim, prema izveštajima prištinskih medija, događaj je tekao nešto drugačije. "Bešević je ušao u kafe-restoran 'Boš' rano ujutro i u pijanom stanju zatražio da mu se se pusti srpska muzika, odnosno pesma Cece Ražnatović. Jedan od prisutnih u restoranu je reagovao i fizički napao Beševića", preneli su prištinski mediji.

Policija je potvrdila da se incident dogodio, ali nije saopštila druge pojedinosti. Bešević je Beti potvrdio je napadnut i da je isključivi razlog fizičkog obračuna sa njim zato što je na srpskom jeziku zatražio da bude uslužen, odbacivši navode prištinskih medija da je bio u pijanom stanju i da je zahtevao da čuje muziku Cece Ražnatović.

Nezadovoljan tretmanom u prištinskoj bolnici, Bešević se uputio u mitrovičku bolnicu gde su detaljnim pregledom ustanovili teške povrede glave, leđa i ruku. Bešević je još preneo da je zbog napada pokušao da protestuje ispred centralnog sedišta UNMIK-a u Prištini, očekujući da slučaj prenese nekom od zvaničnika međunarodne zajednice i od njih zatraži zaštitu. Obezbeđenje sedišta UNMIK-a je Beševiću objasnilo da protest mora da najavi policiji 48 sati unapred.

Prištinski dnevnik na albanskom jeziku "Koha Ditore" objavio je komentar u kojem ocenjuje da je, pojavljivanjem ispred zgrade UNMIK-a posle napada, Bešević, "kao Srbin, razbio tabu kako nijedan Srbin ne sme slobodno da protestuje u centru Prištine". List navodi da je Bešević "okrvavljen i sa bedžom 'Živeo Ramuš, dole Čović', protestovao protiv šefa UNMIK-a Serena Jesen-Petersena i protiv Kosovske policijske službe". "Koha ditore" najavljuje da se u ovom slučaju očekuje "redovna procedura" i da će Bešević odgovarati za remećenje javnog reda i mira i za nenajvaljeni protest ispred sedišta UNMIK-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.