Izvor: B92, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnje sudiji Nati Mesarović

Beograd -- Sudiji Nati Mesarović upućene su ozbiljne pretnje u pismu koje je potpisala nepoznata Organizacija za zaštitu Srba, iz Čikaga.

U Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu stiglo je pismo, naslovljeno na sudiju Natu Mesarović, predsednicu sudskog veća na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Na pečatu na koverti jasno se vidi da je poslato avionskom poštom iz Čikaga, a navedena je i tačna adresa te organizacije. U pismu se na najvulgarniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << način vređaju sudije, ali i ubijeni premijer.

Sudiji Nadi Mesarović pošiljaoci prete i fizički, navodeći da će nalog za fizički napad na nju dati, kako kažu, svojim ljudima u zemlji, a zatim se navodi niz vulgarnosti i psovki.

"Za Đinđića ćete platiti vrlo visoku cenu. Ne samo vi, sudijo Mesarović, nego i drugi, a njihova imena su za vas tajna, majku vam izdajničku."

Pismo je napisano rukom, štampanim slovima. Na kraju pisma je i nečitak lični potpis. Pismo je predato Ministarstvu unutrašnjih poslova, a kako nam je rečeno u policiji, sudija Nata Mesarović dobila je pojačano obezbeđenje.

Srpska policija veoma malo može da uradi na pronalaženju pošiljaca jer je pismo prošlo kroz veliki broj ruku.

Sudsko veće kom predsedava sudija Nata Mesarović za dve nedelje, 23. maja, doneće presudu optuženima za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Kako saznaje B92, ovo pismo nije jedina pretnja predsednici sudskog veća Nati Mesarović, a od završnih reči i objave dana presude pojačava se i pritisak na Sud.

Konzulat: Ispitati slučaj

U konzulatu Srbije u Čikagu za B92 kažu da se nadaju da će slučaj biti ispitan, jer su pretnje državnim organima teško krivično delo u Americi.

Konzul Srbije u Čikagu Desko Nikitović za B92 kaže da očekuje saradnju srpske policije sa američkim kolegama na otkrivanju počinilaca.

"Smatram da je ovo veoma negativno za nas, a moram da napomenem da je slanje pretećih poruka državnim organima putem pošte u Americi veoma ozbiljno krivično delo, odnosno federalno krivično delo, za koje je zaprećena visoka kazna", kaže on.

"Ja se nadam da će naši državni organi, u saradnji sa organima u Americi, otkriti počinioce ovog dela jer, kao što kažem, to je ozbiljno krivično delo, a mislim i da šteti našem imidžu ovde u Americi, za koji se mi svakoga dana borimo da bude bolji", kaže konzul Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.