Pretnja sudiji s tuđeg broja

Izvor: B92, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnja sudiji s tuđeg broja

Posebno odeljenje Okružnog suda

Beograd -- Predsedavajuća sudskom veću na suđenju za ubistvo premijera Đinđića, Nata Mesarević, dobila je pretnje na službeni mobilni telefon.

Kako saznaju novinari emisije Poligraf, pretnja predsedavajućoj upućena je s telefonskog broja koji pripada upravniku Centralnog zatvora Miroslavu Miciću. Međutim, poruka nije poslata sa Micićevog mobilnog telefona, kome jedino on ima pristup, već je zloupotrebom kompjuterskog softvera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslata sa nepoznate lokacije. Danas je takođe protiv nje Biljana Kajganić podnela krivičnu prijavu.

MMS je multimedijalna poruka na mobilnim telefonima. BIA i policija intezivno istražuju na koji način je zloupotrebljen softver, odakle je poslata poruka i ko stoji iza te pretnje.

Nata Mesarević je na početku današnjeg glavnog pretresa saopštila da je na svoj službeni telefon dobila MMS-poruke, koje su je uznemirile.

Sudija Mesarević ne želi ni na koga da sumnja, ali, kako je rekla, moli sve koji imaju makar i posredan uticaj da puste sudsko veće da uradi svoj posao, jer je tako najbolje za sve.

Advokat porodice Đinđić, Rajko Danilović, veruje da se tako nešto događa jer se suđenje bliži kraju. "To zaista pokazuje krajnju nervozu optuženih i njihovih branilaca, njihovih navijača, pomagača, rodbine i ostalih, jer se približavamo kraju."

"Onaj ko misli da time može nešto da učini jeste vrlo neuverljiv, kao što je neuverljiv i u samoj odbrani", kaže Danilović.

Advokat Zvezdana Jovanovića, Nenad Vukasović, kaže da je to što se dešava sudiji Nati Mesarević nedopustivo i da sudijska funkcija mora biti zaštićena do kraja.

"Ako neko ko sluša ovo i sluša mene kao branioca, apelujem na sve one koji su u svojim glavama umislili da bi možda na taj način došli do nekih rezultata, ovde se radi o utvrđivanju činjenica, mora da govori pravo, nema niko pravo da vrši pritisak", kaže advokat optuženog.

Pretnje sudiji Mesarević osudila je Liberalno-demokratska partija.

I krivična prijava

Nakon što je saopštila da je dobila preteće poruke, sudija Nata Mesarević je obavestila sve učesnike u postupku da je protiv nje podneta krivična prijava.

Sudija je rekla da je, po zahtevu okružnog tužioca, dostavila transkripte sa svedočenja svedoka-saradnika Dejana Milenkovića pred njenim većem na suđenju za ubistvo premijera.

Protiv sudije Mesarević krivičnu prijavu podneo je advokat Biljane Kajganić, nekadašnjeg Milenkovićevog advokata, tvrdeći da je sudija Mesarević učinila krivično delo "kršenje zakona od strane sudije".

U Okružnom tužilaštvu je potvrđeno da rade po krivičnoj prijavi, koja je stigla 31. januara, i da će, čim prikupe potrebna obaveštenja, o svemu obavestiti javnost.

Nata Mesarević na suđenju je rekla da joj je drago da je Tužilaštvo tako ažurno. Ona je čak pitala učesnike u postupku da li žele da se suđenje odloži do odluke o krivičnoj prijavi, ali niko od učesnika to nije tražio.

O pronađenim opušcima

Na suđenju danas je svedočio bivši načelnik Kriminalističke tehnike SUP-a Beograd Vladimir Miomanović, koji je kazao da su prilikom pregleda prostorije u Ulici admirala Geprata nađeni opušci cigareta.

On je naveo da su opušci nađeni 17. marta 2003, prilikom dodatnog pregleda te prostorije. Na pitanje advokata odbrane kako je moguće da se u dopisu upućenom veštacima iz Vizbadena ti opušci pominju još 14. marta, Miomanović je odgovorio da se verovatno radi o grešci u datumu.

Optuženi Zvezdan Jovanović je u iskazu datom policiji nakon hapšenja kazao da je ostavio opuške cigareta marke "davidov" na kaljevoj peći u Admirala Geprata. Međutim, proverom DNK profila nije ustanovljeno da je on pušio te cigarete.

Optuženi Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović imali su niz primedaba na iskaz svedoka, ocenivši da je njegovo svedočenje lažno.

Svedoci Milan Jelisavčić i Milan Malobabić dali su danas alibi optuženom Branislavu Bezareviću za 20. februar 2003.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.