Izvor: Politika, 16.Jul.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preteća poruka ekstremista – nerealna

U video-poruci objavljenoj na internetu, koja je brzo blokirana, najavljuje se da će Srbija biti prva na udaru kalifata na teritoriji Balkana

Preteća video-poruka sa rečima „Raduj se, o ti Srbijo, bit će deo islamija iako ti to ne prija, mi smo islamski hilafet” i najavama da će ceo zapadni Balkan biti u rukama Islamske države juče je ustalasala javnost i u našoj zemlji i u regionu, iako je brzo povučena sa interneta. Mnogi mediji nazvali su „zastrašujućim”, „jezivim”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „užasnim”… ovaj snimak pod nazivom „Mi smo islamski hilafet – kasida” na kojem se vidi kako najpre Srbija, a potom Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo, ucrtano kao zasebna država, bivaju pokriveni crnom bojom sa simbolima kalifata…

Ovaj video-zapis bio je postavljen na „Jutjub” kanalu „Put hilafeta”, poznatom po tome što već neko vreme „kači” propagandni materijal Islamske države i poziva na džihad. Ali pitanje je koliko su te bučne pretnje zaista opasne, a koliko u njima ima namere da se privuče pažnja i uplaše ljudi.

Momir Stojanović, predsednik Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti, za „Politiku” naglašava da je takav nastup bliži senzacionalizmu nego što ima neke realne osnove.

– Mi jesmo na nekom tranzitnom putu, jesmo možda ugroženi više danas nego što smo bili juče, ali napisi u medijima i opšta euforija oko mogućih napada nemaju realnih osnova. Događaji u Srebrenici od pre nekoliko dana govore da su ekstremisti tu negde oko nas i da su prisutni, ali ni u organizacionom smislu, niti u smislu masovnosti, niti njihovih kontakata sa vođama radikalnog islama oni ne predstavljaju neku veliku opasnost – uverava Stojanović.

Nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije naglašava da se zbog događaja u Srebrenici u subotu pojavljuje niz „spekulacija i spinovanja da smo ugroženi”.

– Nekoliko desetina pojedinaca sa prostora Raške oblasti i oko 300 njih sa prostora Kosova i Metohije definisani su kao ljudi koji su u bilo kakvim vezama sa predstavnicima ekstremnog islamizma. Ali oni su pod svakodnevnom prismotrom nadležnih za bezbednost. Nema čak ni indicija, a da ne govorimo o pouzdanim podacima, da se planiraju bilo kakve terorističke aktivnosti, a kamoli radikalizacija cele zemlje – kaže Stojanović i ističe da srpske službe radi suzbijanja pretnje od ekstremista svakodnevno sarađuju sa nadležnima iz zemalja regiona i sveta.

Da su pretnje o proširenju islamista na Balkan i Srbiju potpuno prazne, smatra Dragan Simeunović, profesor Fakulteta političkih nauka i stručnjak za terorizam.

– Ova organizacija ne poseduje, ni vojne, a ni kadrovske kapacitete za takav poduhvat. Jedino može da se uvećava na prostorima dve destabilizovane države: Iraka i Sirije. Nije u mogućnosti čak ni da očekuje ekspanziju na prostore susednih zemalja poput Turske i Jordana, jer naprosto nema dovoljno snage za to – ocenjuje Simeunović za „Politiku”.

Ovaj autor brojnih analiza na temu terorizma upozorava da ipak ne treba potcenjivati one mogućnosti, kojima raspolaže ID, „trenutno najopasnija teroristička organizacija”.

– To su izvođenja terorističkih napada na bilo kojoj, što znači i na našoj teritoriji. Iako im mi nismo najvažnija meta, već su to SAD i zemlje EU, nedavna burna zbivanja na Balkanu, a posebno prozivanja Srba i Srbije za genocid, mogla bi možda da posluže kao povod za napad, iako je to sada malo verovatno – zaključuje Simeunović.

----------------------------------------------------------------

„Padaće glave i demokratija”

U agresivnom videu na kanalu „Put hilafeta” koji najavljuje dolazak kalifata u Srbiju i susedne zemlje, na početku je citiran odlomak iz Kurana, posle čega sledi opšta poruka: „Radujte se svi Balkanci, bliže vam se bolji dani, dolaze vam muslimani.” Našim zapadnim susedima poručili su: „Raduj se, o Kroatija, pašće ti demokratija. Božji zakon pravda svima, mi smo islamski hilafet” i „Bosno i Hercegovino, eto vam mudžahedina, pašće glave murtedina”.

Reč hilafet inače označava pojam za vlast koju karakterišu političko jedinstvo i vođstvo čitavog islamskog sveta. Pojam murted označava onog koji psuje alaha.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.