Presude će se objavljivati i u parnicama

Izvor: Politika, 28.Avg.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presude će se objavljivati i u parnicama

Sudija parničar će biti dužan da kaznu saopšti javno, odmah po završetku glavne rasprave, a samo u složenijim predmetima to će moći da se odloži za osam dana

Presude u parničnim postupcima ubuduće će biti javno objavljivane, a tek pošto to bude urađeno, strankama u postupku dostavljaće se njen pismeni otpravak, saznaje „Politika“. Sudija parničar će tako biti dužan da odmah po završetku glavne rasprave objavi presudu, a od ovog pravila, objašnjava Slobodan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, moći će da se odstupi samo u „komplikovanijim“ predmetima, odnosno kada u postupku ima više stranaka. Sudije će u ovakvim slučajevima imati rok od osam dana da objave presudu.

– Novi Zakon o parničnom postupku (ZPP), koji bi u septembru trebalo da bude usvojen, bavio se suštinskim problemima kada je u pitanju ova vrsta postupaka. Pored novine da se presude u parničnim postupcima objavljuju, suštinske izmene tiču se i odredaba koje se odnose na efikasnost suđenja, pa tako novi ZPP predviđa vremenski okvir u kome suđenje treba da bude završeno. Sudija će, naime, rešenjem odrediti koliko ročišta treba da bude održano, kog datuma će ona biti održana i kada očekuje završno ročište. Tako će stranke već na pripremnom ročištu, u slučaju da ne dođe do nekih izuzetnih okolnosti, znati koliko postupak može da traje – objašnjava Homen.

Okvirni rok trajanja parnice biće oko dve godine, dok postupci u privrednim, radnim i porodičnim sporovima, naglašava Homen, po definicije moraju kraće da traju.

Radna grupa razmatrala je i problem veštačenja. Po novom ZPP najduži rok za veštačenje može da bude 60 dana. U slučaju da ne dostavi svoj izveštaj u ovom roku ili je, pak, njegov dokument neuredan, zakon predviđa mogućnost da veštak bude novčano kažnjen. O preduzetim merama, kao nadležno, biće obavešteno Ministarstvo pravde koje će moći da pokrene postupak za njegovo razrešenje – kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Svi postupci koji su započeti po „starom“, odnosno važećem zakonu, po njemu će i biti okončani. Novi ZPP primenjivaće se u predmetima koji budu počinjali po njegovom usvajanju.

– Ono što treba napomenuti u novom zakonu jeste da je pravo odlaganja ročišta sada izuzetno ograničeno. Ono može da bude odloženo isključivo iz dva razloga: radi izvođenja dokaza ili zbog sprečenosti sudije. Takođe, ubuduće punomoćnici laici neće moći da zastupaju stranke u postupku, već će to moći da rade ili same stranke ili njihovi advokati. Pred višim sudovima koji odlučuju po žalbama stranke će moći da zastupaju isključivo advokati. Na ovaj način očuvana je zakonska pretpostavka da stranke mogu same da se zastupaju, ali zbog ozbiljnosti postupka po žalbi i vanrednim pravnim lekovima to mogu da rade samo advokati – objasnio je Homen.

-----------------------------------------------------------------

Besplatna pravna pomoć

Novi Zakon o parničnom postupku posebno se bavio tematikom besplatne međunarodne pomoći i takozvanog siromaškog prava. Glavni cilj zakonodavca je bio da sva lica koja ne mogu da priušte advokata, ipak, imaju adekvatnu zaštitu na sudu.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 29.08.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.