Izvor: B92, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za ubistvo Đinđića u sredu

Beograd -- Ovu nedelju obeležiće presuda optuženima za ubistvo Zorana Đinđića, koja će biti objavljena u sredu.

Suđenje su pratile brojne opstrukcije, ostavke sudija i tužilaca, pretnje i ubistva učesnika u postupku. Portparol Specijalnog odeljenja Okružnog suda, sudija Maja Kovačević, za B92 kaže da su u sudu svesni da se javnost umorila od dužine suđenja, ali da suđenje u tako obimnom predmetu, kraće verovatno i nije moglo da traje.

Suđenje za ubistvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijera Srbije Zorana Đinđića bilo je prvo suđenje za organizovani kriminal u Srbiji.

Počelo je 23. decembra 2003. godine, a presuda će biti izrečena posle tačno tri i po godine.

Portparolka suda, Maja Kovačević, kaže da su i u sudu svesni da je suđenje dugo trajalo, ali da za to postoje objektivne okolnosti: "Trajalo je sigurno duže nego što smo mi to želeli i potpuno smo svesni da se javnost umorila čekajući ishod tog suđenja. Možda će zvučati kao fraza, ali to je prvo suđenje organizovanom kriminalu i s obzirom na sve neviđene pritiske i neverovatne događaje koji su se desili tokom suđenja, dobro je da je i sada stiglo u završnicu".

Suđenje su pratile brojne opstrukcije. Prvo je odbrana opstruirala suđenje, nakon toga je izvršna vlast kritikovala rad suda, ubijen je svedok saradnik i svedok očevidac, a da oba ubistva nisu do danas rasvetljena.

Takođe, uhapšen je jedan zamenik tužioca, jedan je napustio tužilaštvo, dok treći nije ponovo izabran. U septembru prošle godine predsedavajući sudskog veća podneo je ostavku, pa ga je na tom mestu zamenila sudija Nata Mesarović.

Njoj su pre nekoliko dana upućene vrlo ozbiljne pretnje. Ipak, suđenje je dovedeno do kraja i u sredu će biti saopštena odluka sudskog veća koja se čuva u tajnosti.

Na optuženičkoj klupi presudu će saslušati osam od trinaest optuženih, pošto je njih petoro još u bekstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.