Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda u trećem stepenu pre 01.08.

Beograd -- Odluka po žalbi okrivljenih za ubistvo Ivana Stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića biće doneta pre letnje pauze.

To je najavila portparolka Vrhovnog suda Vesna Dabić, koja je rekla i da je proces još uvek u fazi odlučivanja. Posle donošenja odluke, presuda u pismenom obliku proći će odeljenje sudske prakse u Vrhovnom sudu, a potom će se, sa spisima predmeta, uputiti sudu koji je doneo prvostepenu presudu - Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Veliko veće Vrhovnog suda 12. marta je završilo javno razmatranje žalbi Milorada Ulemeka i Branislava Berčeka na presudu od 40 godina za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića.

Veće je istovremeno razmatralo i zahtev za ispitivanje zakonitosti pravnosnažne presude ostalim okrivljenim.

Zakon o krivičnom postupku predviđa da sud odluku po žalbi ili vanrednom pravnom leku treba da dostavi prvostepenom ili višem sudu u roku od četiri meseca od dana podnošenja žalbe ili vanrednog pravnog leka, ali taj rok nije obavezujući.

Vrhovni sud može, po žalbi, ukinuti i prvostepenu i drugostepenu odluku ili samo jednu od njih, u celini ili u jednom delu, i predmet vratiti na ponovno odlučivanje, može potvrditi drugostepenu presudu i može je preinačiti u pogledu pravne kvalifikacije dela ili odluke o kazni.

Po zahtevu za ispitivanje zakonitosti pravnosnažne presude Vrhovni sud može pravnosnažnu presudu potvrditi, ukinuti ili preinačiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.