Presuda Kepiru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2011, 04:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Kepiru

BUDIMPEŠTA -

Presuda Šandoru Kepiru, koji je optužen za zločine u Novom Sadu u Drugom svetskom ratu, u Budimpešti, saopštio je Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima.

Kepiru (97) se sudi po optužbama da je kao kapetan mađarske okupatorske žandarmerije učestvovao u fašističkoj raciji 1942. godine.

Suđenje je počelo 5. maja ove godine, pred okružnim sudom u Budimu i Kepiro je tada negirao sve optužbe. Njegove pristalice protestovale su zbog suđenja "tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << starom čoveku".

Centar "Simon Vizental" je saopštio da je ubijeno i pod led Dunava bačeno najmanje 1.246 građana Novog Sada, najviše Jevreja, Srba i Roma.

Pojedini istraživači tvrde da je tada pobijeno oko 4.000 osoba.

Kepiro je tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata u dva navrata bio osuđivan za to zlodelo, ali je pobegao prvo u Austriju a potom u Argentinu, u Buenos Ajres, gde je živeo do 1996. godine, kada se vratio u Mađarsku.

Centar "Simon Vizental" otkrio je 2006. godine, u okviru operacije "Poslednja šansa", da Kepiro živi u Budimpešti i da prima mađarsku penziju.

Suđenje Šandoru Kepiru je prvo suđenje osumnjičenom saradniku nacista u Mađarskoj nakon pada komunizma u toj državi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.