Preminuo pisac Džon Apdajk

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo pisac Džon Apdajk

VAŠINGTON - Klasik američke i svetske književnosti Džon Apdajk preminuo je u 76. godini od raka pluća, saopštio je njegov izdavač Alfred A. Knopf.

"S' dubokom tugom obaveštavamo da je Džon Apdajk umro ovoga jutra. Bio je jedan od naših najvećih pisaca i veoma će nam nedostajati", saopšteno je iz njegove matične izdavačke kuće, preneo je Rojters.

Apdajk je preminuo u staračkom domu u Masačusetsu, saveznoj američkoj državi u kojoj je godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << živeo.

Romanopisac, autor kratkih priča, esejista i kritičar, bio je jedan od najplodnijih američkih pisaca.

Rođen je 18. marta 1932. godine u Pensilvaniji, a 1954. je diplomirao engleski jezik na Harvardu.

Tokom svoje višedecenijske karijere napisao je oko pedesetak knjiga, a najpoznatije delo mu je ciklus o Hariju Zeki Angstromu.

Dva puta je dobio Pulicerovu nagradu - 1981. godine za delo "Zeka je bogat" i 1991. za "Zeka je umro".

Za magazin "Njujorker" je pisao kratke priče.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.