Preminuo Vaclav Havel

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Vaclav Havel

PRAG -

Bivši predsednik Češke i nekadašnji disident Vaclav Havel umro je u 75. godini, potvrdio je danas njegov portparol Ladislav Spaček.

"Bivši predsednik i dramski pisac Vaclav Havel je umro", navela je televizija tokom intervjua sa češkim premijerom Petrom Nečasom, preneo je Rojters.

"Pogodilo me je to, ljudski. Jer gospodin predsednik je simbol svega što se ovde dešavalo 1989. godine. Imao je još toliko toga da kaže u politici", kazao je Nečas. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Zdravstveno stanje Havela, koji je bio strastven pušač i posle dužeg lečenja i izvan Češke 1996. "pobedio" rak pluća, vidno se pogoršalo proteklih meseci.

U martu ove godine, kada se ponovo razboleo, Havel je morao da smanji svoj program rada i boravio je češće u vikendici na selu.

Bivši češki predsednik ove godine nije bio, zbog zdravstvenog stanja, u mogućnosti da prisustvuje ni tradicionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u julu.

Rođen je 1936. godine u Pragu u preduzetničkoj i intelektualnoj porodici kojoj je 1948. konfiskovana imovina. Zbog toga mu je komunistički režim je zabranio da studira nakon završene srednje škole. To je razlog zašto je otišao u hemijsku laboratoriju, a potom dopisno završio još neke škole.

I pre političke karijere bavio se pisanjem i još kao tinejdžer je objavljivao drame, koje su izvođene i na našim scenama i kada je bio zabranjen u domovini i donele mu međunarodni ugled. Posle ulaska sovjetskih trupa u Čehoslovačku 1968. zabranjeno je izvođenje njegovih drama i oduzet mu je pasoš.

Havel je bio jedan od ključnih ljudi tokom Plišane revolucije 1989. i aktivan učesnik u pokretu Praško proleće 1968, zbog čega je "stavljen pod prismotru" vlasti, a proveo je i četiri godina u zatvoru - od 1979. do 1983.

Godine 1989, kada su demokratske promene zahvatile Evropu, Havel se ponovo uključio u revolucionarno delovanje. Kao predsednik organizacije Civilni forum bio je jedan od onih sa kojima su komunisti morali da pregovaraju.

Od 1989. do 1992 bio je deveti predsednik Čehoslovačke, kada je podneo ostavku protiveći se podeli zemlje, a od 1993 . do 2003. bio je predsednik Češke Republike u dva mandata. U vreme njegovog mandata Češka je 1999. ušla u NATO.

Dobio je više nagrada za književni i politički rad, među kojima i nagradu Amnesti Internešenela za borbu za ljudska prava, ali je bio i meta kritike, posebno zbog toga što je ukinuo smrtnu kaznu.

Jedan od poslednjih prijatelja iz sveta koji je Havela posetio bio je tibetanski duhovni vođa Dalaj lama koji je prošlog vikenda boravio u Pragu na poziv Havelove fondacije Forum 2000.

Havel se javno svađao i sa poznatim piscem Milanom Kunderom

Ženio se dva puta.

Zvaničnici Češke i sveta odaju priznanje Havelu

Zvaničnici iz Češke i sveta izrazili su danas žaljenje povodom smrti Vaclava Havela odajući priznanje bivšem predsedniku i nekadašnjem disidentu za doprinos demokratskoj transformaciji centralne i istočne Evrope i ističući da je Havel bio simbol "Plišane revolucije" i moderne Češke.

Češki premijer Petr Nečas izjavio je da je "predsednik Havel bio simbol onoga što se u Češkoj događalo 1989, da je mnogo učinio za svoju zemlju i njen miran prelaz na demokratiju."

Tadić uputio telegram saučešća

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je danas telegram saučešća češkom predsedniku Vaclavu Klausu i češkom narodu povodom smrti prvog predsednika nezavisne Češke Vaclava Havela.

"Primite izraze najdubljeg saučešća povodom smrti Vaclava Havela, velikog borca za demokratiju, mir i slobodu", navodi se u telegramu saučešća.

Havel je bio simbol i lice Češke u inostranstvu, zaključio je Nečas.

Predsednik Evropskog parlamenta Jirži Busek rekao je u saopštenju da je Havel bio ličnost koja predstavlja Plišanu revoluciju i ponovno ujedinjenje Evrope i odao mu priznanje za ulogu koju je odigrao u demokratskim promenama u centralnoj i istočnoj Evropi.

"Vaclav Havel je bio i ostao heroj. Tokom 1989. godine studenti u mojoj zemlji su izašli na ulice da traže oslobađanje Vaclava Havela. On je ubrzo posle toga postao predsednik slobodne Čehoslovačke," podsetio je Busek.

On je istakao da je Havel pored toga bio istaknuti pisac i intelektualac čiji je rad uticao na milione ljudi.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele ocenio je da je Havel bio "duša češke revolucije," a švedski ministar Karl Bilt ga je nazvao jednim od "najvećih Evropljana našeg doba."

"Njegovo zalaganje za slobodu popločalo je put za stvaranje cele i slobodne Evrope," naveo je Bilt, kako prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.