Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Rej Čarls

Los Anđeles -- Čuveni bluz i džez kantautor Rej Čarls preminuo je u četvrtak u 73. godini.

Njegov portparol Džeri Digni rekao je da je Čarls preminuo u svojoj kući na Beverli Hilsu okružen porodicom i prijateljima.

Pevač i pijanista poslednji put se u javnosti pojavio 30. aprila, pored holivudskog glumca Klinta Istvuda, kada je grad Los Anđeles pevačev studio, izgrađen pre 40 godina, proglasio za istorijski spomenik.

Čarls je od 1960. do 1966. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobio devet od svojih 12 muzičkih nagrada "Gremi", među kojima i za najbolju pesmu tri puta za redom - za "Hit the Road Jack", "I Can't Stop Loving You" i "Busted". Mada je napisana još 1931, pesma "Georgia on My Mind" postala je himna američke savezne države Džordžija tek 1979, puno godina nakon što ju je Čarls učinio standardom.

"Njegov zvuk je bio neverovatan - to je bio bluz, ritam i bluz, bio je to gospel, bio je to sving - to je bilo sve to što sam i ranije slušao samo sakupljeno u jednu čudesnu i duševnu stvar", rekao je muzičar Van Morison za aprilski broj magazina "Roling stoun".

"Rođen sam sa osećanjem za muziku. To je jedino objašnjenje koje znam", napisao je Čarls 1978. u autobiografiji "Brother Ray". "Muzika je kao deo mene... kao krv. Ta snaga je već bila u meni pre nego sam stigao na scenu. Za mene je to bila osnovna potreba, kao hrana ili voda".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.