Preminuo Ivan Ivanji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2024, 10:45

Preminuo Ivan Ivanji

Književnik, prevodilac i autor "Vremena" Ivan Ivanji preminuo je 9. maja u 96. godini. Napisao je 26 romana, pojedine izvorno na srpskom, određene na nemačkom, tri zbirke pripovedaka, tri knjige poezije, pisao je drame, knjige za decu, memoare, eseje…
Na nemački je, pored ostalih, prevodio Kiša i Albaharija, sa nemačkog Brehta, Borherta, Grasa, Bela, Encensbergera, Jaspersa.
Prevodio je mađarsku poeziju na srpski.
Radio je kao nastavnik nacrtne geometrije i novinar, bio je umetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, zamenik upravnika Narodnog pozorišta, Titov prevodilac za nemački jezik.
Rođen je u Zrenjaninu, u jevrejskoj lekarskoj porodici. Roditelji su mu bili ubijeni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.