Preko žice bez kazne

Izvor: Politika, 11.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko žice bez kazne

Osmorica pritvorenika koji su nedavno pobegli iz zatvora u Vršcu i koji su posle nekoliko dana uhvaćeni, prebačeni su u Kazneno-popravni zavod Požarevac i smešteni u samice. Oni, međutim, neće krivično odgovarati zbog pokušaja da se na ovako drzak način domognu slobode jednostavno zato što bekstvo iz zatvora nije krivično delo.
Denisu Rovčaninu, Ivanu Nikoliću, Zoranu Mladenu, Oliveru Lekiću, Rajku Jovanoviću, Draganu Aleksovskom, Marjanu Stojanovu i Milanu Todoroviću, koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz vršačkog pritvora pobegli u noći između 30. i 31. oktobra, izrečena je disciplinska mera 15 dana samice, potvrdio je za "Politiku" Damir Joka, načelnik Odeljenja za tretman i alternativne sankcije u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Srbije.

Kako je dosadašnjom istragom utvrđeno, njih osmorica su tog dana posle povečerja uklonili već ranije razvaljenu rešetku sa prozora ćelije, a onda se preko krova, kroz bodljikavu žicu i susedno dvorište domogli ulica Vršca. Uhapšeni su posle nekoliko dana. Dvojica od njih su kratak boravak na slobodi iskoristili da počine nova krivična dela. Istovremeno, potvrđuje Joka, protiv pripadnika službe obezbeđenja, koji su kritičnog dana bili na dužnosti, poveden je disciplinski postupak. Oni su suspendovani i u toku je neka vrsta interne istrage čitavog događaja.

– Bez obzira na to da li je reč o pravosnažno osuđenom licu ili o pritvoreniku protiv koga je postupak u toku, za bekstvo iz zatvora predviđena je samo disciplinska odgovornost, a to je najčešće upućivanje 15 dana u samicu – objašnjava Joka. – Naravno, ukoliko je za vreme bekstva počinjeno neko krivično delo, onda sledi poseban i odvojeni postupak za to.

Protiv begunaca se, dakle, zbog samog čina napuštanja zatvora, ne pokreće krivični postupak. Ipak, nečiji pokušaj bežanja sud može da tretira kao otežavajuću okolnost prilikom izricanja presude.

Naš sagovornik napominje da je u javnosti stvorena zabluda da navodno jedino kod nas begunci ne podležu krivičnoj odgovornosti. To jednostavno nije tačno. Prema Jokinim rečima, nigde u Evropi bekstvo iz zatvora nije krivično delo, a poslednja država u kojoj to jeste bilo je nekadašnja Demokratska republika Nemačka, verovatno iz "objektivnih", razloga (česti pokušaji prebega na zapad). Ali to je davna prošlost.

– Da li nešto treba menjati? To je već stvar kaznene politike, društvenog opredeljenja, zakonodavstva... Rekao bih da je to možda i filozofsko, sociološko i antropološko pitanje. Jer, prirodna je potreba čoveka da pokuša da napusti prostor u kojem je ograđen, zatvoren, bez obzira na zločin koji je počinio. Naravno, drugo je bezbednosno pitanje, odnosno naša spremnost i sposobnost da ga u tome sprečimo – kaže Damir Joka.

Prema podacima Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, tokom prošle godine evidentirano je bekstvo devet osuđenika. Svi su uhvaćeni i vraćeni u zatvore. Naš sagovornik objašnjava da treba razlikovati klasično bekstvo od udaljenja, kada osuđenik zakasni na "prozivku", ili reši da produži slobodan vikend. Od 2004. godine do danas pobeglo je 46 osuđenika, a evidentirano je 874 takozvana udaljenja.

Zatvore u Srbiji trenutno "naseljava" oko 8.500 zatvorenika (pravosnažno osuđenih i pritvorenih). Kada bi se ispoštovali standardi Evropske unije ta cifra ne bi smela da bude veća od 4.500. Upozoravajuće je i to što se u državi ne smanjuje broj izvršenih krivičnih dela, posebno onih težih. Imajući sve u vidu teško da za utehu može da posluži podatak da je u toku niz rekonstrukcija postojećih, kao i izgradnja novih objekata za izdržavanje zatvorske kazne.

M. Janković

-----------------------------------------------------------

Novi načelnik zatvorskog "Hajata"

Posebna pritvorska jedinica beogradskog Okružnog zatvora, popularno nazvana "Hajat", ima novog šefa. Za prvog čoveka ovog dela pritvorske jedinice, umesto Željka Kovačevića, imenovan je Dejan Bošnjaković, saznaje "Politika".

- Nije reč ni o kakvoj smeni. Do kadrovskih promena je došlo jer je Kovačeviću istekao dvogodišnji mandat posle kojeg se vratio u MUP na službovanje. Bošnjaković je do sada bio Kovačevićev zamenik, tako da je njegovo postavljenje na ovo mesto samo uobičajeni sled događaja - navodi naš sagovornik iz Centralnog zatvora.

Posebna pritvorska jedinica Okružnog suda osnovana je 2001. godine, a u njoj se trenutno nalazi oko 250 pritvorenika optuženih za organizovani kriminal i ratne zločine.

Ime donedavnog načelnika Željka Kovačevića dospelo je u žižu javnosti početkom ove godine kada je u javnost procurela informacija da je na mesto načelnika Posebne jedinice Centralnog zatvora postavljen na lični zahtev ministra policije Dragana Jočića. Kako se tada govorilo, Jočić je Kovačevića, koji je radio u crnogorskom zatvoru Spuž, u novembru 2004. godini prvo zaposlio u UBPOK-u, a potom ga je u septembru 2005. godine prebacio u beogradski Okružni zatvor. Oko Kovačevića se digla medijska prašina i zbog problematične diplome srednje škole koju je on, kako je tvrdio, završio u Bihaću, a nije ga bilo u evidenciji te ustanove.

M. D.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.