Izvor: RTS, 06.Feb.2023, 13:30

Predmet carinskog agenta optuženog da je oštetio republički budžet prosleđen Specijalnom sudu

Viši sud u Beogradu oglasio se stvarno i funkcionalno nenadležnim u predmetu protiv carinskog agenta A. J. optuženog da je zloupotrebama oštetio budžet Srbije i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od preko 750 miliona dinara, i predmet prosledio Posebnom odeljenju za organizovani kriminal tog suda, poznatijeg kao Specijalni sud, saznaje Tanjug.
Optužnicom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Aleksandru J. se stavlja na teret da je pribavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protivpravnu imovinsku korist u od 750.562.946,52 dinara, a prema Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije propisano je da je za krivično delo za koje se A. J. tereti, ukoliko je iznos imovinske koristi preko 200.000.000 dinara nadležno Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.
Spisi predmeta će Posebnom odeljenju suda biti dostavljeni po pravosnažnosti ovog rešenja, na koje je dozvoljena žalba u roku od tri dana.
Krajem januara Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je podiglo optužnicu protiv A. J.
On se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu "Quehenberger Logistic SRB" doo Šimanovci izvršio produženo krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.
Tužilaštvo je podnelo i zahtev da se od okrivljenog privremeno oduzme stan u izgradnji u kuli B na 22. spratu u Beogradu na vodi sa garažnim mestom, zatim dva stana na Novom Beogradu i jednu garažu.
A. J. se tereti da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju "C&A MODA RS" sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana brodom, konternejski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.
Najpre je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere iz Sremske Mitrovice i Subotice, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo privrednog društva "C&A MODA RS", iako to nije bilo tačno, a koje privredno društvo ima odobrenje za pojednostavljeni postupak carinjenja - takozvano kućno carinjenje, čiji je ovlašćeni primalac robe u zajedničkom tranzitnom postupku "Quehenberger Logistic SRB".
Potom je korišćenjem kućnog carinjenja, roba dalje transportovana u Srbiju bez kontrole, i isporučena nepoznatim kupcima.
U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe, iskoristivši logo "C&A MODA RS", okrivljeni je, kako se sumnja, sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.
Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata sa svog privatnog računara, u programu za kućno carinjenje, je pristupao informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.
Isprave potom, kako se sumnja, nije unosio u bazu kompjuterskog sistema PD "Quehenberger Logistic SRB".
Na ovaj način je, kako se sumnja, na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara, za koji iznos je oštetio budžet Srbije.
Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu nekretnina, čije se privremeno oduzimanje traži, iako je znao da novac potiče iz krivičnog dela.
Tokom dosadašnje finansijske istrage, uočena su elektronska plaćanja putovanja na egzotične destinacije, luksuzan život u inostranstvu, kupovina u različitim modnim radnjama renomiranih proizvođača i drugo, što sve ukazuje na rashode daleko veće od legalnih prihoda, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.