Izvor: B92, 15.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog za saslušanje Mire Marković

Beograd -- Istražne radnje u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije mogle bi da počnu da se sprovode najranije krajem sledeće nedelje.

Kako nezvanično saznaje B92, istražni sudija Dragan Lazarević još se nije upoznao sa kompletnim zahtevom specijalnog tužioca koji je napisan na više desetina strana. Specijalni tužilac Slobodan Radovanović zatražio je da se sasluša više desetina svedoka u istražnim radnjama povodom slučaja ubistva Slavka Ćuruvije.

Portparolka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Specijalnog suda Maja Kovačević rekla je da su to uglavnom sadašnji i bivši pripadnici MUP-a, ali nije mogla da potvrdi navode Blica da je na spisku za saslušanja i supruga Slobodana Miloševića, Mirjana Marković.

"Ne znam da li će ona biti saslušavana i ne znam kako će istražni sudija, ukoliko je ona zaista predložena, rešiti problem toga što se njena adresa ne zna. Ne može da se izda poternica za Mirjanom Marković vezano za ovaj slučaj zato što su sve predloženi svedoci. Čim radimo istražne radnje, znači da ne postoji osumnjičeni. Znači, ne može se za svedokom izdavati poternica."

Mirjana Marković je, prema krivičnoj prijavi koju je advokat Rajko Danilović podneo još 2002, inspirator i nalogodavac ubistva. Njen motiv je „politička netrpeljivost".

"Ja sam apostrofirao Miru Marković jer je ona uoči ubistva održala sednicu Direkcije JUL-a za vreme bombardovanja i obeležila Slavka Ćuruviju kao glavnog neprijatelja koji je prizvao bombe na Srbiju, a ne njen suprug. Mirjana Marković je ishodovala, preko Hadži-Antića, da se objavi, u Ekspres politici, uvodnik sa naslovom: 'Ćuruvija dočekao bombe'."

Za Mirjanom Marković je 2003. bila raspisana Interpolova poternica zbog nezakonite dodele državnog stana dadilji njenog unuka Marka. Poternica za Markovićevom ukinuta je pošto je sud prihvatio jemstvo kako bi mogla da prisustvuje sahrani svog muža, kaže Ivana Ramić, portparolka suda.

"Nakon nepojavljivanja okrivljene na pretresu, predsednik Veća doneo je rešenje o propasti jemstva i ponovnom izdavanju poternice. Nakon što je Vrhovni sud Srbije, odlučujući po žalbi, ukinuo ovo rešenje, predsednik Veća je ponovo doneo rešenje o raspisivanju poternice. I ponovo je podneta žalba o kojoj VSS još nije odlučio, tako da to rešenje još uvek nije postalo pravnosnažno", kaže Ramićeva.

Specijalni tužilac Slobodan Radovanović javno je obećao da će do kraja godine biti podignuta optužnica za Ćuruvijino ubistvo ili da će ako ne bude dovoljno dokaza, obelodaniti šta je istraga uspela da utvrdi.

Prema pisanju Blica, na spisku za saslušanje su i bivši šef DB-a Radomir Marković i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić. Njima se sudi u slučaju Ibarska magistrala, tako da njihovo pojavljivanje pred istražnim sudijom ne bi trebalo da bude problem.

Policija je već sprovodila istražne radnje u slučaju Ćuruvija, a imena poput Mirjane Marković, Radomira Markovića i Milana Radonjića, pominju se u ovom slučaju od ubistva 1999. godine.

Drašković: Tražićemo izručenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković izjavio je da će njegovo ministarstvo zatražiti od Rusije izručenje Mirjane Marković, zbog postupka koji je protiv nje pokrenut u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

"Sada se menja situacija i naravno da ćemo tražiti izručenje. Ona je pobegla od zločina koje je počinila u Srbiji. Mirjana Marković će morati na sud", kazao je Drašković na konferenciji za novinare u Leskovcu.

Drašković je rekao da do sada nisu postojali uslovi da se traži njeno izručenje i dodao da je Specijalno tužilaštvo, napokon, pokrenulo postupak protiv Markovićeve zbog sumnje da je naložila ubistvo Slavka Ćuruvije.

"Markovićeva je bila glavni nalogodavac, preko šefa državne bezbednosti Radomira Markovića i šefa beogradskog resora državne bezbednosti, onih istih koji su komandovali zločinom na Ibarskoj magistrali i ubistvom Ivana Stambolića", istakao je Drašković.

Drašković je objasnio da, do sada, zahteva za istragom nije bilo od strane države, jer zvanični organi, uključujući i Ministarstvo spoljnih poslova, nisu mogli da se obrate ruskim nadležnim organima i traže izručenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.