Pravosuđe: Po babu, i po novčaniku

Izvor: BKTV News, 24.Dec.2012, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosuđe: Po babu, i po novčaniku

Tokom poslednjih desetak godina svedoci smo da mnogi odgovorni za stanje u Srbiji započeto devedesetih godina koji su stali pred „lice pravde“ nisu procesuirani ili im je sve zaboravljeno. Srbija nije izvršila lustraciju niti otvaranje tajnih dosijea, pa su „velike ribe“ ostale da plivaju. Država „trenira strogoću“ nad osiromašenim građanima zbog neplaćanja struje, stanarine ili parkinga. „Krupne ribe“ u Srbiji nisu ni 2000. godine, ni danas pred licem pravde. Za njih su rezervisane >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << „krivine“ koje čuvaju političari ili su izdejstvovane uz pomoć krupnog kapitala.
Podaci pokazuju da je tokom prošle godine pred srpskim sudovima zbog zastarelosti obustavljeno više od 112 hiljada postupaka. Najviše predmeta „sahranjeno“ je u prekršajnim sudovima – čak 112.176. U Srbiji se dugo čeka na pravdu, pa bi i David Štrbac sa svojim jazavcem danas u Srbiji izgubio svaku nadu. Druga strana medalje je neosnovano kažnjavanje. Podaci govore da su od 1. januara 2008. godine do 25. oktobra 2012. godine sudije u Srbiji izrekle čak 119.876 dana neosnovanog pritvora ili 328 godina osobama koje su pravosnažno oslobođene. Oslobađaju se mnogi koji imaju „leđa“, a često u zatvore na sedam, deset ili trideset dana odlaze najsiromašniji ljudi koji nemaju para da plate advokate.
Koliko je u Srbiji pravda spora, a sudovi neefikasni pokazuju i podaci da na određene adrese svake godine ne stigne od dva do tri miliona sudskih poziva. Za polovinu ukupnog broja postupaka u Srbiji zakazano je makar jedno ročište. Dovoljno je da se na sudu ne pojavi samo jedan svedok, okrivljeni ili druga stranka, pa da milioni papira napune kontejnere. Trenutno je u srpskim sudovima u radu oko šest miliona predmeta, od čega oko 4,5 u osnovnim i višim sudovima.
Tražiti pravdu u Srbiji teška je rabota. I pored toga što može puno da košta, najviše je ugroženo ljudsko dostojanstvo i zdravlje. Sudstvo je ogledalo organizovanosti društva. Stanje u srpskom pravosuđu je konfuzno, kontradiktorno i katastrofično. Pravi krivci postaju slobodnjaci, a okrivljeni su obično oni stradalnici koji fatalistički gube pred sudovima vreme, a često i posao. Zato se i postavlja pitanje kakvu će borbu voditi Vlada Republike Srbije protiv organizovanog kriminala, korupcije, protiv uticajnih biznismena i mafijaša kada imamo u vidu ovako tužnu sudsku praksu? Sve može biti efikasno ako se hoće, ali može i da se ispostavi na kraju da smo bili žrtve jedne velike farse. Jer, do sada su u Srbiji stradali samo mali, obični, osiromašeni ljudi. Oni sa nešto punijim novčanicima ili jakim uticajima uvek su iskoristili šansu da izvrgnu zakone ruglu. A to, svakako, nije fer!
Tomislav Kresović
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.