Požari se šire

Izvor: Blic, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari se šire

Vatrena stihija, koja se pre devet dana rasplamsala u Srbiji, i dalje ne jenjava. Požarima su juče bila zahvaćena 2.503 hektara šume, a vatra je gorela na 50 lokacija. Plamen se u popodnevnim časovima počeo razbuktavati i na novim mestima, tako da su požari izbili i u okolini Zavojskog jezera kod Pirota, okolini Bele Palanke, Kuršumlije, Valjeva, Negotina, Užica, Bajine Bašte, na planini Cer...

Trenutno najveći požar u Srbiji, na Staroj planini, juče je gotovo stavljen pod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kontrolu, ali vatra na grebenu Vidlič, prema mestima Vzganica i Odorovci, gde je požarom zahvaćeno oko 70 hektara, i dalje nije ugašena. Uprkos pokušajima da se angažuje jedini helikopter Vojske Srbije, zbog kvara je morao biti prizemljen i vraćen u Niš na popravku. Novi problemi nastali su kada je juče oko 17 sati plamen zahvatio okolinu Zavojskog jezera kraj Pirota.

- Nepristupačni tereni, povremeno jak vetar koji često menja pravac i visoke temperature otežavaju sve naše napore. Nismo uspeli da do kraja ugasimo ni požare u okolini sela Lozana i Gulija, kraj Svrljiga, gde je plamen zahvatio 250 hektara šume, a vatra se juče iz Svrljiga preselila i na 100 hektara u okolini Bele Palanke. Dužina fronta požara koji je u atarima sela Gornji Rin, Kozja, iznad sela Dolac i na potezu Ravne planine je oko šest kilometara - kaže za „Blic" Predrag Marić, načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje u MUP-u Srbije.

On napominje da su krizna tačka i Stolovi kod Kraljeva, gde gori oko 50 hektara borove i hrastove šume, dok gašenje i dalje traje u Surdulici i na Uvcu, kraj Priboja.

U okolini Bajine Bašte i Užica juče je registrovano pedesetak požara koji su ozbiljno ugrozili pojedina naselja i naneli veću materijalnu štetu. Zbog požara u Pilici kod Bajine Bašte evakuisano je nekoliko desetina kuća. Vatrogasci su se sa stihijom borili i u Šaranpovu kod Bajine Bašte, mestu u kome od petka nema vode, gde je vatra zahvatila oko jedan hektar površine pod šumom. U mestu Macevina na putu od Bajine Bašte prema Tari vatra je progutala štalu, sušaru i dva plasta sena. U popodnevnim satima lokalizovan je požar u selu Jakalj, na međi užičke i bajinobaštanske opštine. Do požara je došlo oko devet sati kada se na jednoj od livada zapalila motorna kosačica, vatra se zatim munjevito proširila i zahvatila petnaestak hektara livade i bukove šume. Gorelo je i na Zlatiboru gde je požar zahvatio nekoliko hektara livade u okolini sela Stuglo, ispod vrha Tornik.

Vatra je i na Deli Jovanu kod Negotina, gde gori više od 150 hektara šume, niskog rastinja i livada u atarima sela Sikole i Glogovac, dok je i na planini Cer, na oko 30 kilometara od Šapca, izbio požar koji je zahvatio okolinu predajnika „Telekoma" i repetitora TV i radio stanica. Osim repetitora mobilne telefonije, nacionalnih televizija B92, „Pinka" i „Avale" i lokalnih televizija Šabac i „As", koje su emitovanje programa preko ovog repetitora prekinule, na ovom delu Cera nalazi se i vojni kompleks sa magacinom.

Požar je juče posle podne zahvatio i brdo Vagan u selu Bukovik u aranđelovačkoj opštini na površini od oko pet kvadratnih kilometara, a vatrogasci i oko 200 meštana uspeli su da spreče dalje širenje požara. U selima aranđelovačke opštine Orašcu, Banji, Vukasovcima i Trešnjevici danas je izbilo i više manjih požara koji su lokalizovani.

- Požari od juče bukte i u Kolubarskom okrugu. Iako su vatrogasci uspeli da lokalizuju požare u valjevskim selima Žabari i Pričević, lajkovačkim selima Jabučje, Slovac, Vračević, Nepričava i Rubribreza, kao i u selu Lajkovac, vruć vetar neprestano duva i dodatno aktivira sve prethodno već lokalizovane požare - kažu u Odeljenju Ministarstva odbrane Srbije u Valjevu.

Međutim, tek što je vatrena stihija stavljena pod kontrolu na 45 mesta u Srbiji gde su prethodnih dana buktali požari, juče se u popodnevnim satima plamen razbuktao i u ataru sela Žegrova kod Kuršumlije, a plamen, koji je zahvatio 30 hektara borove šume, dostiže visinu veću od 30 metara. Vatra koja je lokalizovana na obroncima planine Jastrebac takođe se ponovo razbuktala, a požar je izbio i u selu Špance, između Blaca i Kuršumlije.

Ekološka katastrofa

Pre deset godina je gorela Deliblatska peščara, ali ovo što se sada dešava daleko je veća ekološka katastrofa. Nikada nismo imali ovakvu situaciju. Požar na Staroj planini proširio se i na lokaciju Velika Ržana. U Nacionalnom parku Đerdap, zaposleni, meštani i vatrogasna jedinica iz Majdanpeka uspeli su da ugase vatru, ali nije izgorela samo drvna masa, već i posebno zaštićeni delovi, Veliki i Mali Štrbac. Ovo su strogo zaštićeni rezervati prirode, u kojima je bilo raznih vrsta biljaka, kaže Jasminka Jović, načelnica Inspekcije za zaštitu životne sredine.

Putin naredio hitnu pomoć Srbiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ministru za vanredne situacije Sergeju Šojguu da organizuje hitnu pomoć Srbiji u gašenju požara, saopšteno je juče iz Kremlja.

U saopštenju iz Kremlja se navodi da je Putin dobio pismo od premijera Srbije Vojislava Koštunice sa molbom da pruži pomoć u gašenju većih šumskih požara koji su zahvatili niz regiona zemlje.

Ruski avion „iljušin 76" nosivosti 40 tona vode ni juče, do kraja dana, nije došao u Srbiju, uz obrazloženje da je zadržan u Bugarskoj zbog gašenja tamošnjih požara.

- Preostaje nam jedino da čekamo informaciju iz Moskve. U međuvremenu smo probali da uspostavimo direktnu vezu sa Bugarima, ali nam to nije uspelo. Izvesno je da će avion doći, ali ne znamo kada - izjavio je za „Blic" Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za zaštitu životne sredine i spasavanje.

Odgovorni u Ministarstvu ekologije ne kriju očajanje, jer dok su požari na pojedinim mestima stavljeni pod kontrolu, vatra izbija na novim lokacijama.

- Bezuspešno pokušavamo da saznamo zašto avion koji je sleteo u Bugarsku, još uvek ne kreće prema Srbiji. Trebalo je da tamo sleti i da ubrzo produži put. Prema informacijama iz Ministarstva inostranih poslova Srbije, a oni su zaduženi za kontakt s kolegama iz Bugarske, avion je ostao da ugasi tamošnji požar - rekao je Dušan Pajkić, pomoćnik ministra ekologije.

Šef kabineta ministra ekologije David Radaković kaže da se očekuje da avion, kada završi sa gašenjem požara u Bugarskoj, hitno krene na Staru planinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.