Izvor: B92, 24.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požari ne jenjavaju

Bor, Pirot, Beograd -- Požari na Ceru, kod Valjeva, Svrljiga, Bora, Kuršumlije, Negotina, na Avali i u kanjonu Uvca. Ruski avion za gašenje požara još u Bugarskoj.

U poslednja 24 časa više puta je najavljivano i odlagano angažovanje aviona iz Rusije za gašenje požara, da bi oko 16 časova Kremlj saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio ministru za vanredne situacije Sergeju Šojguu da organizuje hitnu pomoć Srbiji u gašenju požara. Avion stiže sutra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ujutru u 7.30.

U saopštenju se navodi da je Putin dobio pismo od premijera Srbije Vojislava Koštunice sa molbom da pruži pomoć u gašenju većih šumskih požara koji su zahvatili niz regiona zemlje.

Predstavnik Ministarstva za vanredne situacije rekao je za RIA Novosti da će u najskorije vreme njihov avion Iljušin-76 iz Bugarske, gde je takođe gasio požare, odleteti u Niš.

Ruski avion sleteće sutra ujutro na Niški aerodrom, a potom će biti spreman za angažovanje, najavio je danas pomoćnik načelnika Sektora za zaštitu i bezbednost Ivan Baras. On je rekao da će avion sleteti u Niš u 7.30 i u Srbiji ostati koliko god je potrebno.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić najavio je danas da će, ako bude potrebno, za gašenje požara biti angažovano i 400 pripadnika policije i Žandarmerije iz Novog Sada i Beograda.

On je, posle obilaska mesta Vžganica na Vidliču kraj Pirota, gde već nekoliko dana pripadnici Žandarmerije, vatrogasaca i Srbijašuma pokušavaju da ugase požar, rekao da je uzrok svih požara ljudski faktor.

On je izjavio i da su danas vođeni razgovori s čelnicima Jata, kako bi se civilna avijacija angažovala u gašenju požara.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u sektoru zaštite i spasavanja Predrag Marić kaže da je tačna informacija da je helikopter kojim raspolažu snage za gašenje požara u kvaru.

"Veoma brzo će biti doveden u funkciju. Imao je veoma veliki broj preleta u poslednjih nekoliko dana, a osim toga ne može da leti na visokim temperaturama, već samo u ranim jutarnjim časovima i uveče. Usled tolikog preopterećenja došlo do sitnijeg kvara, ali nadam se da će kolege iz vojske da to poprave tokom dana", kaže on za B92.

On je rekao da nema podatke o šteti koju je vatrena stihija prouzrokovala. "Naš sektor se u ovom momentu kocentrisao da sve požare stavi pod kontrolu, a ostalo je za sada sekundarno", kaže on.

Na terenu je trenutno oko 500 ljudi, a 2.500 je u pripravnosti, rekao je Marić i dodao kako očekuje da će današnja akcija i pored veoma visokih najavljenih temperatura, dati rezultate.

Marić je naveo da je noćas izbio požar u fabrici Goša u Smederevskoj Palanci, ali da je intervencijom vatrogasnih ekipa ugašen.

Požari bukte i u Kolubarskom okrugu

Od jutros požari bukte i u Kolubarskom okrugu, rečeno je agenciji Beta u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici u Valjevu.

Dežurni u toj jedinici kaže da su angažovana sva vozila u Valjevu i okolnim opštinama jer je "posla preko glave". Dodao je da su pozajmljene i cisterne od valjevskog Vodovoda i Gradske čistoće Vidrak.

Vatrogasci kažu da su svi požari na otvorenom i da "gore šume i strnjike" (požnjevena pšenična polja).

Dežurni u Odeljenju Ministarstva odbrane Srbije u Valjevu rekao je Beti da su u valjevskoj opštini požari bili u selima Žabari i Pričević, gde je bila "ugrožena kuća kod seoske škole", ali da su lokalizovani.

Lokalizovani su i poljski požari u lajkovačkim selima Jabučje, Slovac, Vračević, Nepričava i Rubribreza, kao i u selu Lajkovac, koje je "u jednom trenutku takođe bilo ugroženo".

"Najveći problem je vruć vetar koji neprestano duva i dodatno aktivira prethodno već lokalizovane požare", rečeno je Beti u Odeljenju ministarstva odbrane Srbije u Valjevu.

Kod Kuršumlije gori borova šuma

U ataru sela Žegrova kod Kuršumlije danas je izbio novi požar, koji je zahvatio 30 hektara borove šume, a situacija je teška jer se plamen širi veoma brzo usled vetra i dostiže visinu veću od 30 metara.

Šef šumske uprave Kuršumlije Branislav Prolović rekao je agenciji Beta da u gašenju požara, pored meštana i vatrogasaca, učestvuju i policija, vojska i komunalna služba iz Kuršumlije, i dodao da su ugrožene dve kuće u Žegrovi.

Na obroncima planine Jastrebac ponovo se razbuktala vatra koja je lokalizovana pre tri dana, a požar je izbio i u selu Spance, između Blaca i Kuršumlije.

Požar na planini Cer

Na planini Cer, na oko 30 kilometara od Šapca, danas je izbio požar koji je zahvatio okolinu predajnika Telekoma i repetitora TV i radio stanica. Taj deo Cera obuhvata i vojni kompleks sa magacinom.

U gašenju požara učestvuju četiri cisterne vatrogasne jedinice policije, vojske i Hemijske industrije Zorka-Šabac.

Na tom delu planine nalaze se repetitori mobilne telefonije, nacionalnih televizija B92, Pinka i Avale i lokalnih televizija Šabac i As. Prema nezvaničnim informacijama, oprema tih stanica za sada nije u opasnosti, ali je emitovanje programa preko tog repetitora prekinuto.

Vatra gori i na Deli Jovanu kod Negotina. Prema rečima vatrogasaca, gori više od 150 hektara šume, niskog rastinja i livada u atarima sela Sikole i Glogovac.

Zbog nepristupačnog terena, visoke temperature i vetra, vatrogasci i meštani se s vatrom otežano bore već dva dana, a ako se vatra bude približila naseljenim mestima u pomoć će biti pozvane i vatrogasne jedinice iz susednih gradova.

Požar ispod Vidliča se ponovo širi

U rejonu Stare planine kod Pirota požarom je zahvaćeno 1.350 hektara na tri lokacije - Temska, Vidlič i Bela Palanka.

Oko 17 sati, došlo je do pojave vatre na potezu Vidlič, gde je veći deo požara lokalizovan, ali usled vetra je ponovo došlo do širenja požara, navodi MUP. Vatra ispod Vidliča gori na 70 hektara, a vatrogasne ekipe pokušavaju da stave pod kontrolu požar na dve lokacije.

Na jednoj od njih u ataru sela Visočka Rzana vatrom je zahvaćeno oko 20 hektara, na terenu kom je gotovo nemoguće prići.

U istom rejonu, oko 17 sati, došlo je do novog požara u okolini Zavojskog jezera. Zahvaćeno je 50 hektara šume četinara, a 1500 hektara je ugroženo ovim požarom. Sve ekipe su mobilisane i poslate na ovaj lokalitet, saznaje B92.

Trenutno je u tom delu na gašenju požara angažovano 250 vatrogasaca, 150 pripadnika Žandarmerije, oko 50 pripadnika "Srbija šuma", određen broj građana i jedan helikopter vojske Srbije, koji je trenutno neispravan. Deo vatrogasnih ekipa iz Pirota noćas je premešten na područje Svrljiga.

Načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje Policijske uprave u Nišu Boban Stevanović rekao je danas da nema opasnosti da se požar kod Svrljiga proširi i na kuće.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u gašenju požara u okolini sela Lozane i Gulija kod Svrljiga uključeno oko 300 vatrogasaca, pripadnika Žandarmerije, radnika "Srbijašuma", lovaca i meštana Svrljiga i okolnih sela.

On je kazao da je teren nepristupačan i da zbog toga ne može da se upotrebi mehanizacija.

"Helikopter Vojske Srbije gasi vatru, tamo gde vatrogasci ne mogu. Jak vetar raspiruje vatru. Ljudima je teško da se na temperaturama višim od 40 stepeni Celzijusa bore sa vatrenom stihijom. Na sreću, niko nije povređen", rekao je Stevanović.

Manji požari u Beogradu, Čačku, Užicu

Na više od sedamdeset lokacija u Beogradu danas je došlo do manjih požara u kojima je gorela suva trava i drugo rastinje.

U požarima nije došlo do ugrožavanja ljudskih života, saopšteno je iz gradske uprave.

Najkritičnije bilo u naselju Trešnja, na Avali, gde je izgorelo nekoliko vikendica i u obrenovačkom naselju Skela gde je izgoreo ambar sa ovcama.

Dodaje se da su gradska javna komunalna preduzeća pritekla u pomoć vatrogasnim ekipama MUP-a prilikom gašenja požara manjih razmera.

Iz gradske uprave Beograda, imajući u vidu visok stepen opasnosti od izbijanja požara, apelovano je na građane da se pridržavaju uputstava nadležnih institucija kako ne bi došlo do ugrožavanja ljudskih života.

Na području Moravičkog okruga danas je izbilo 19 požara koji su brzo lokalizovani, saopšteno iz Odseka za zaštitu i spasavanje u Čačku.

Čačanski vatrogasci, koji su angažovani neprekidno 24 sata, najviše posla su imali u Miokovcima kod Čačka i na području Ivanjice.

Jedna ekipa vatrogasaca iz Čačka poslata je kao ispomoć u Kraljevo.

Vatrogasno-spasilačka jedinica MUP-a Užice saopštila je večeras da je izuzetnim zalaganjem radnika te jedinice i uz pomoć dobrovoljaca vatrogasnih društava i meštana u opštinama užičkog regiona sanirano četrdesetak požara koji su izbili tokom dana.

Srbijašume: Požari su pod kontrolom

U Srbiji trenutno gori 2.503 hektara šume, ali su svi požari pod kontrolom i nema opasnosti od širenja, rečeno je u Javnom preduzeću Srbijašume.

Predstavnica Srbijašuma za odnose s javnošću Suzana Milićević kaže da je najkritičnije na Crnom vrhu, gde gori oko 60 hektara šume i gde gašenje otežavaju nepristupačan teren i jak vetar.

Prema njenim rečima, požar je izbio na 50 šumskih lokaliteta u Srbiji, koji su uglavnom u državnom vlasništvu, sem šuma kod Pirota, Boljevca i Kučeva.

"Tačan podatak o nastaloj šteti znaće se za oko pet dana, kada će biti saopšten i tačan procenat državnih i privatnih šuma koje su bile pod požarom", kaže ona.

Suzana Milićević je navela da je na terenu 398 radnika Srbijašuma, od čega se njih 60 nalazi kod Priboja, gde gase požar s vatrogascima.

Kako je navela, pod kontrolom su i požari u Vranju i na Staroj planini, gde se još čeka ruski avion.

Krizna tačka je kod Kraljeva, gde gori oko 50 hektara borove i hrastove šume, a otežano gašenje je i na lokalitetima kod Bele Palanke i Svrljiga.

Načelnik Sektora Policijske uprave u Nišu za zaštitu i spasavanje Boban Stevanović rekao je da nema opasnosti da se požar kod Svrljiga proširi i na kuće.

On je rekao da je u gašenju požara u okolini sela Lozane i Gulija kod Svrljiga uključeno oko 300 vatrogasaca, pripadnika Žandarmerije, radnika Srbijašuma, lovaca i meštana Svrljiga i okolnih sela.

On je kazao da je teren nepristupačan i da zbog toga ne može da se upotrebi mehanizacija.

"Helikopter Vojske Srbije gasi vatru, tamo gde vatrogasci ne mogu. Jak vetar raspiruje vatru. Ljudima je teško da se na temperaturama višim od 40 stepeni Celzijusa bore s vatrenom stihijom. Na sreću, niko nije povređen", rekao je Stevanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.