Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar u centru Beogradu

Beograd -- Oko podneva izbio veliki požar u Industriji kugličnih ležajeva u najstrožem centru Beograda. Požar ugašen, bez povređenih.

Do požara je došlo prilikom seljenja mašina i alata iz fabrike. Da bi se neke od mašina prenele, radnici su morali da režu pregrade i, tom prilikom je, prema rečima radnika, varnica pala na pod i zapalila ulje i piljevinu. Radnici su rekli da su pokušali da ugase požar protivpožarnim aparatom i drugim sredstvima, ali bezuspešno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer je požar, kako su naveli, iznenada buknuo i raširio se.

U trenutku izbijanja požara u alatnici fabrike nalazilo se dvadesetak radnika, povređenih nema, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Požar je ubrzo lokalizovan, a samo pukom srećom niko od radnika ni stanara okolnih zgrada nije povređen. Prema nezvaničnim informacijama, požar je izbio u alatnici fabrike, ali se vatra se proširila, zahvativši zapaljive smese sa uljem i naftom koje su se nalazile u fabričkom krugu.

"Onaj trenutak kad je požar dojavljen ne poklapa se sa trenutkom nastanka požara, i to je izazvalo požar ovako velikog obima, urušenje jednog dela krovne konstrukcije i dim koji se video u celom gradu", kaže Predrag Marić, savetnik ministra iz Sektora za zaštitu i spasavanje pri MUP-u Srbije.

"To je kod naših sugrađana moglo da izazove paniku. Požar je lokalizovan, sad ide onaj finiji deo koji ne može tako brzo da se realizuje, ali ona najveća opasnost je u ovom trenutku otklonjena", kaže on.

Zaposleni u IKL-u navode da je ovih dana zbog preseljanja fabrike pažnja na zaštiti malo popustila zbog velike gužve u krugu. "Čovek je sekao gvožđe i varnica je uhvatila ulje. To se strahovito brzo prebacilo na krov i onda nije bilo spasa", kaže Slobodan Cvetković, šef obezbeđenja IKL-a.

"Mislim da će do večeras to da se gasi, jer ima i ulja, ima i jedna kalionica, gde je izvađeno mnogo ulja koje stoji u kanisterima, to mora da brane da se ne upali", kaže Cvetković.

Zaposleni tvrde i da je izbegnuta prava katastrofa u tom delu grada, s obzirom na to da se u podrumu fabrike nalaze uskladištene velike količine ulja za loženje i nafte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.