Požar na Čigoti se proširio, izgorele vikendice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na Čigoti se proširio, izgorele vikendice

ZLATIBOR -

Situacija sa požarom na Zlatiboru je povoljnija nego prethodnih dana, ali i dalje teška, izjavio je danas zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić, koji očekuje da će vatrogasci i dobrovoljci uspeti da u toku noći zaustave njegovo širenje.

Đurić je precizirao da je požar na određenim lokalitetima zaustavljen, da na određenim nije, da se vatra širi ka selu Rudine, gde ima nekoliko koliba koje su ugrožene, ali da se nada da će u toku noći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << širenje požara biti zaustavljeno i da on neće stići do tih objekata.

"Očekujem da ćemo uspeti bar da lokalizujemo požar prema Smiljanskim zakosima gde je ugroženo turističko naselje, kao i prema selu Rudine, koje je takođe veoma ugroženo", rekao je Arsić za Televiziju B92.

On je dodao da je na gašenju požara angažovano preko 100 vatrogasaca i više od 120 dobrovoljaca sa teritorije Čajetina i da će oni dežurati i tokom naredne noći.

Arsić je naveo da suzbijanje požara, pored vetra, dodatno otežavaju i nepristupačni tereni, te da je stoga prokopano 12 kilometara puteva kako bi mehanizacija došla do požara i da će se prokopavanje nastaviti čitave noći.

Marić: Uključeni i helikopteri

Načelnik sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas FoNetu da širom zemlje bukte požari, dodajući da se od jutros u gašenje vatre na Čigoti uključio u ruski helikopter.

Marić je rekao da očekuje da se u gašenje požara na Čigoti uključiti i helikopter Vojske Srbije.

"Put vatri ka šumskom kompleksu je presečen, ali ostale su velike površine livada koje gore. Očekujem da ćemo dva kraka požara koja su ostala, do kraja dana lokalizovati", naglasio je Marić.

Dačić: Sutra stiže avion iz Rusije za gašenje požara

Avion tipa "Berijev 200" stiže sutra iz Rusije u Srbiju kako bi pomagao u gašenju požara, najavio je premijer Srbije i ministar unutrašnjihg poslova Ivica Dačić.

Dačić je Tanjugu rekao da je sa ministrom za vanredne situacije Rusije Vladimirom Pučkovim dogovorio da avion pomogne u gašenju požara ne samo narednih dana, već da u Srbiji ostane do sredine oktobra, odnosno do kraja letnje sezone.

Nosivost aviona "Berijev 200" je 12 tona vode, a kako je rekao Dačić, ova pomoć će biti više nego dobrodošla.

On je podsetio da je ta letilica već bila u Srbiji i to prošle godine kada je uspešno gasila požare.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.