Požar Diksi uništio centar gradića u severnoj Kaliforniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2021, 08:08

Požar Diksi uništio centar gradića u severnoj Kaliforniji

Šumski požar zahvatio je Grinvil, malo planinsko naselje u severnoj Kaliforniji, a veći deo njegovih istorijskih građevina je uništeno u ovoj vatrenoj stihiji koja traje već tri nedelje.

Požar, nazvan "Diksi", koji brzo napreduje kroz sasušenu vegetaciju uz nalete vetra od 64 km/h, besneo je u četvrtak u Grinvilu, mestu sa 800 stanovnika na severu Sijera Nevade u SAD, a benzinska pumpa, škola, crkva, hotel i muzej su među uništenim objektima u gradiću koji datira iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doba zlatne groznice u Kaliforniji, gde su neke od drvenih građevina stare i više od 100 godina, prenosi AP.

Lokalne vlasti su potvrdile da je požar sravnio ceo centar grada, kao i da su istorijske građevine, porodične kuće, male firme i škola u potpunosti uništene, a nije bilo izveštaja o povređenima ili smrtnim slučajevima.

"Nema reči kojima bi se ovo moglo opisati. Izgubili smo Grinvil večeras", poručio je na Fejsbuku američki predstavnik u Kongresu za ovo područje Dag Lamalfa.

Oko 2.000 stanovnika severnog dela Kalifornije pozvano je da hitno napuste svoje domove kojima se približavao požar Diksi, najveći koji je zabeležen ove godine u toj američkoj saveznoj državi, a vatrogasci su morali da gube dodatno vreme kako bi evakuisali ljude koji su odbijali da napuste svoje domove, pa je samo oko četvrtina objekata u Grinvilu spašena, potvrdili su iz sektora za vanredne situacije.

Požar koji gori već tri nedelje u Kaliforniji, do sada je uništio oko 1.100 kvadratnih kilometara u okruzima Plamas i Bjut, što je površina veća od one koju zauzima grad Los Anđeles, a iako se uzroci njegovog nastanka još utvrđuju, najverovatnije je da je izazvan padom drveta na jedan od dalekovoda.

Vatra je do sada ugrozila hiljade kuća i uništila više destina njih kao i druge objekte od izbijanja ovog požara 14. jula, a više od 20.000 vatrogasaca i drugog osoblja trenutno se bori sa još 97 velikih, aktivnih požara na površini od 7.560 kvadratnih kilometara u 13 američkih država, saopštio je Nacionalni vatrogasni centar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.