Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povređeni policajac van opasnosti

Beograd -- Povređeni policajac, koga su u Beogradu pretukli navijači Crvene zvezde, ima teške povrede, ali nije u životnoj opasnosti.

Prema rečima načelnika Vojno-medicinske akademije Miodraga Jevtića, policajac Nebojša Trajković primljen je u tu zdravstvenu ustanovu sa ozbiljnim povredama po celom telu i opekotinama, ali je posle zbrinjavanja njegovo stanje stabilno i on nema unutrašnje povrede.

Podsetimo, pripadnika Žandarmerije napali su navijači Crvene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvezde dok je kao civil snimao sukob dve navijačke grupe na severnoj tribini stadiona.

Huligani su ga tada napali i tukli polomljenim stolicama i bakljama, a on je u jednom trenutku ispalio hitac upozorenja u vazduh. Policija je privela trojicu navijača Crvene zvezde zbog napada na pripadnika Žandarmerije.

Jočić: Navijači najmanji problem

Ministar policije Dragan Jočić za nerede na utakmici optužio je fudbalske strukture, ali i domaće pravosuđe jer je policija od 2006. podnela 392 krivične prijave , a procesuirano je samo osam navijača.

"MUP će fokusirati svoj posao ne na navijačima, navijači su najmanje krivi u ovakvim slučajevima. Mogu da kažem da su navijači možda opasna stvar kad su u pitanju utakmice i za MUP ne predstavljaju problem. Ono što će biti fokus MUP sigurno su druge strukture unutar fudbala u kojima prepoznajemo vinovnike ovakvih događaja" , kaže Jočić.

"Razlika pravih navijača i huligana"

Ministarstvo sporta pozvalo je sve prave navijače svojih klubova da se distanciraju od huligana koji prave nerede na utkamicama.

Vlajko Senić, državni skeretar za sport, smatra da nije moguće sto procentno zaustaviti nasilje na fudbalskim utakmicama i da takvih, još drastičnijih problema ima i u drugim zemljama.

On je osudio sinoćni incident i naveo da je sada prava prilika da se primeni zakon o sprečavanju nasilja na fudbalskim utakmicama, koji je pre par meseci značajno pooštren.

"S obzirom da preventiva nije dala odgovarajuće rezultate sigurna sam da će novi zakon dati odrešene ruke nadležnim organima u pravosuđu da ga eksplicitno primenjuju. Ono što je naša pozicija je da se i u procesu organizvanja sportskih događaja i kasnije tokom procesuiranja, ukoliko se ovakve ružne stvari dese, poštuje do kraja tako da sada pod budnim okom javnosti očekujemo da vidimo kakve će biti sankcije za ovo što se desilo", rekao je Senić.

On kaže i da je za poečtak veliki napredak činjenica da se napravi jasna razliku između pravih navijača i one grupe ljudi koja, kako je rekao, sportske događaje koristi za takve stvari.

Na osnovu pooštrenog zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, maksimalna kazna je 10 godina zatvora.

Saopštenja Ministarstva i FSS

"Ne tuča već smirivanje situacije"

"Cilj nam je bio da ne tučemo navijače, već da zaustavimo i primirimo situaciju, odvojiimo, lociramo huligane i predamo ih nadležnim organima", rekao je komandant Žandarmerije i general policije Borivoje Tešić.

Tešić je rekao i da su pripadnici Žandarmerije tokom incidenta na stadionu Crvene zvezde mogli brže i rigoroznije da intervenišu, ali da je u tom trenutku urađeno onako kako je komandovano i da je dobro što je bilo tako.

U svom saopštenju Ministarstvo omladine i sporta Srbije podržalo je MUP „u naporima da dosledno sprovodi odredbe Zakona (o sprečavanju nasilja na sportskim manifestacijama)". Kako se navodi, Ministarstvo će pozvati predstavnike FSS, „Crvene zvezde",„Partizana", MUP-a i Ministarstva pravde na razgovore "o daljim koracima i zajedničkom radu u potpunom rešavanju ovog problema”.

Fudbalski savez Srbije najoštrije je danas osudio incidente na utakmici Crvena zvezda - Hajduk i istakao da to huliganstvo "prevazilazi ingerencije" nacionalne organizacije.

"FSS najoštrije osuđuje incidente...i zahteva da se krivci najoštrije kazne. Sve ružno što se sinoć desilo na stadionu Crvene zvezde nespojivo je sa srpskom nacijom, sportskim vrednostima i zdravim razumom", navodi se u saopštenju Saveza.

O ovom incidentu možete čitati i na sportskim stranicama sajta B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.