Povratnike u Žaču obezbeđuje Kfor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratnike u Žaču obezbeđuje Kfor

ŽAČ - Kamp srpskih povratnika u selu Žač, na koji je pre dva dana otvorena vatra iz automatskog oružja, od sinoć obezbeđuje nekoliko desetina slovenačkih vojnika iz sastava Kfora.

Slovenački vojnici pod punom ratnom opremom potpomognuti sa nekoliko oklopnih vozila obezbeđuju prostor od nekoliko hektara, i od njihovog razmeštanja u okolini kampa nije bilo incidenata.

Povratnici su Tanjugu kazali da su od policije obavešteni da je uhapsila dvojicu Albanaca u selu Žač >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog sumnje da su pucali na kamp, i da je jedan od njih navodno priznao da je izvršilac napada.

Kako navode srpski povratnici, napadači su članovi porodice Keljmendi koja se u Žač doselila pre nešto više od dve decenije.

Povratnici kažu da su ohrabreni pojavom Kfora i priznaju da su bili uplašeni nakon drugog oružanog napada koji se dogodio preksinoć.

Na ulasku u kamp je i dalje razmeštena jedna patrola Kosovske policije, koja se tu nalazila i u vreme napada.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je juče da je poslednji napad na srpske povratnike u selu Žač deo smišljene strategije nasilja, koja ima za cilj ponovni progon meštana ovog sela koji su se vratili na svoja ognjišta.

Bogdanović je, takođe, zatražio da Euleks i Kfor garantuju sigurnost povratnicima u Žaču.

Na šatorski kamp u selu Žač kod Istoka, u kome žive 22 srpska povratnika, u proteklih deset dana je dva puta otvarana vatra iz automatskog oružja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.