Potvrđeno 40 godina robije

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđeno 40 godina robije

BEOGRAD - Vrhovni sud Srbije potvrdio je devet prvostepenih kazni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, a trojici optuženih smanjio je kazne zatvora.

Kazne na po 40 godina zatvora Vrhovni sud je potvrdio Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću, kao i kazne na po 35 godina Aleksandru Simoviću, Ninoslavu Konstantinoviću i Vladimiru Milisavljeviću.

Vrhovni sud je smanjio kaznu Sretku Kaliniću sa 35 na 30 godina zatvora, Dušanu Krsmanoviću sa 30 na 20 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i Željku Tojagi sa 30 na 15 godina.

Kazne zatvora od po 30 godina Vrhovni sud je potvrdio Milošu Simoviću, Milanu Jurišiću Juretu i Branislavu Bezareviću.

Bivšem komandantu „crvenih beretki“ Miloradu Ulemeku koji je prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, Vrhovni sud je delo kvalifikovao kao „udruživanje radi protivustavne delatnosti“ i pokušaj ubistva Milana Veruovića.

Kao neposredni izvršilac ubistva na 40 godina zatvora prvostepeno je osuđen bivši zamenik komandanta „crvenih beretki“ Zvezdan Jovanović. Vrhovni sud je potvrdio kaznu i krivično delo kvalifikovano kao ubistvo najviših predstavnika državne zajednice i država članica.

S obzirom da su osuđeni na maksimalne kazne, Ulemek i Jovanović imaju pravo na žalbu u trećem stepenu. O žalbi odlučuje sedmočlano krivično veće Vrhovnog suda koje čine sudije koji nisu odlučivale u drugom stepenu.

„PODMETNUTI DOKAZI“

Advokat Nenad Vukasović, branilac drugooptuženog Zvezdana Jovanovića nije želeo da komentariše informacije o potvrđenoj kazni od 40 godina zatvora rekavši da još nije dobio zvaničnu presudu drugostepenog suda.

- Za presudu sam čuo iz medija. Kao profesionalac ne mogu ništa da kažem dok ne dobijem zvanični dokument. Ako je tačno da je drugostepeno veće potvrdilo kaznu, to bi bila potvrda da u Srbiji nema pravosuđa i da je sve zasnovano na pretpostavkama i podmetnutim dokazima. Očigledno je da se u ovom slučaju radi o uplitanju politike i da ona ne dozvoljava da pravo profesionalno odradi svoj posao - mišljenja je Vukasović.

I on je najavio da će uložiti žalbu na odluku drugostepenog suda.

ODLUKA O IBARSKOJ

Presuda za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali do kraja godine trebalo bi da bude prosleđena iz Vrhovnog u Okružni sud u Beogradu, izjavila je juče portparol Vrhovnog suda Srbije Vesna Dabić.

Dabićeva je rekla da je Vrhovni sud u ovom postupku bio prvostepeni, kao i da će ta prvostepena presuda, preko Okružnog suda u Beogradu, biti dostavljena strankama u postupku.

Idi sad pa se zali Kostunici,ubico.Koliko je samo majki zakukalo zbog takvih "heroja",dzaba svo bogatsvo koje si stvorio otmicama,ubistvima,drogom,sve ce to biti oduzeto.Truli u zatvoru zajedno sa tvojim Zvekijem,nadam se da ce uskoro doci dan da svi politicari koji su te stitili budu uhapseni

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.