Potvrđena presuda pripadniku hrvatske vojske za ubistvo civila

Izvor: Blic, 23.Mar.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena presuda pripadniku hrvatske vojske za ubistvo civila

Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu je odbilo kao neosnovanu žalbu Veljka Marića, pripadnika hrvatske vojske, i potvrdilo prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojim je Marić osuđen na 12 godina zatvora.

Okrivljeni Marić je oglašen krivim što je 31. oktobra 1991, u selu Rastovac u Hrvatskoj, kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija ubio civila A. A. koji nije učestvovao u ratnim sukobima.

Apelacioni sud >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je saopštio da je na Marić prilikom akcije „čišćenja" sela Ristovac, koje su sprovodile hrvatske oružane formacije, uniformisan i naoružan ušao u kuću porodice A. A. gde ga je u prisustvu njegove supruge ubio sa više hitaca iz vatrenog oružja.

- Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je o svim činjenicama važnim za donošenje presude dao dovoljne, jasne i argumentovane razloge, koje u pogledu odlučnih činjenica ne sadrže nikakve protivrečnosti niti nejasnoće, kao i detaljne razloge koje u svemu kao pravilne prihvata i Apelacioni sud - navodi se u odluci Aplecionog suda.

Potvrđena je i odluka o kazni uz obrzloženje da je prvostepeni sud imao u vidu sve okolnosti koje su od uticaja na odmeravanje kazne, te je od otežavajućih okolnosti cenio pobude iz kojih je okrivljeni ubio A.A, okolnosti pod kojim je delo izvršeno, kada se bez razloga ulazi u tuđu kuću i oštećeni hladnokrvno ubija samo zato što je druge etničke pripadnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.