Izvor: B92, 15.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena mišja groznica

Kragujevac -- Virusološke analize potvrdile su da su tri pripadnika Žandarmerije koji su hospitalizovani u Kragujevcu oboleli od mišje groznice.

Anesteziolog Kliničkog centra Kragujevac Ivan Grgić je rekao da su sva tri bolesnika van životne opasnosti i da su smešteni u jedinicu intenzivne nege. On je istakao da se jedan bolesnik, koji se nalazio u teškom stanju, opasnom po život, nalazi van životne opasnosti, mada je njegovo zdravstveno stanje i dalje ozbiljno posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog problema sa radom bubrega.

Grgić je rekao da preostala dva pacijenta imaju lakšu kliničku sliku i da je njihovo zdravstveno stanje stabilno, a on očekuje da se oni za nekoliko dana oporaviti.

Na odeljenje Infektivne klinike KC 11. aprila primljena su tri pacijenta kod kojih se sumnjalo da su oboleli od hemoragijske groznice sa bubrežnim sindromom, odnosno mišje groznice. Bolesnici su pripadnici žandarmerije koji su boravili na jugu Srbije u blizini Bujanovca.

Hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom je akutna virusna, prirodno-žarišna bolest. Karakteriše je nagli početak, visoka temperatura i hemoragični sindrom - krvarenje u koži, sluzokožama i unutrašnjim organima.

Mišja groznica se ne prenosi sa čoveka na čoveka, već isključivo kontaktom sa izlučevinama glodara. Jug Srbije i Kosovo su prirodna žarišta te bolesti, a ima je i u istočnoj Srbiji u planinskim i šumskim predelima, ali i u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.