Potrebno još 280 stražara za sudove

Izvor: B92, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno još 280 stražara za sudove

Beograd -- Za bezbednost i zaštitu sudova i sudskog osoblja u Srbiji potrebno je zaposliti još oko 280 obučenih sudskih stražara.

Rezultati istraživanja Ministarstva pravde pokazali su da je u još 150 sudskih objekata neophodno organizovati sudsku stražu. Analizom podataka koji su dostavljeni Ministarstvu iz okružnih i opštinskih sudova u Srbiji, utvrđeno je da je od 731 radnog mesta sudskog stražara, koliko je sistematizacijom predviđeno, popunjeno oko dve trećine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Podaci govore da je svega 348 stražara kvalifikovano da rukuje vatrenim oružjem, dok njih 102 nije prošlo zakonom predviđenu obuku.

Ministarstvu pravde dostavljeni su i izveštaji o tehničkoj opremljenosti pravosudnih objekata vratima koja poseduju detektore metala i ručnim detektorima metala, prema kojima tri okružna suda, od ukupno 25, nemaju vrata sa detektorima metala.

Opštinski sudovi procenili su da, zbog bezbednosti, i njihovim objektima treba obezbediti izvestan broj vrata sa detektorima metala. Odluku o opravdanosti te nabavke doneće predsednici okružnih sudova u konsultaciji sa stručnim službama.

Kada je reč o ručnim detektorima metala, sudovi poseduju 184 detektora, ali je neophodno nabaviti još 301 takav uređaj.

Od vatrenog oružja, pravosudni organi poseduju 95 pištolja, 86 gumenih palica i 73 "lisice", što je, prema njihovim procenama, znatno manji broj od neophodnog. Stoga sudovi potražuju još 566 pištolja, 606 gumenih palica i 607 "lisica".

Na osnovu dobijene analize, Ministarstvo pravde je već napismeno obavestilo sudove da obave popunu radnih mesta sudske straže, dok je Okružni sud u Beogradu, posle sprovedene obuke kadrova, nedavno zaposlio 16 ljudi.

Na sajtu je navedeno da će finansijska sredstva za prijem radnika i za nabavku neophodne tehničke opreme obezbediti Ministarstvo pravde.

Pažnju javnosti na pitanje bezbednosti sudova skrenulo je ubistvo sudije Zorana Cvetanovića i ranjavanje advokatskog pripravnika Petra Savanovića 8. juna ove godine u Odžacima, koje je u toku suđenja izvršio Ilija Danilov iz sela Deronje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.